Bratislava slott

Slottet, som ligger på en høyde over gamlebyen, dominerer byen Bratislava, og er et landemerke for byen. Det er en massiv, rektangulær bygning med fire tårn, og er plassert på en ganske isolert høyde  av Lille-karpatene, rett over elven Donau, midt i byen Bratislava.

Det er god utsikt over byen fra slottet, og er det godvær, kan man se både Østerrike og Ungarn fra slottet. Slottet er forbundet med mange legender opp i gjennom historien.

Slottsbakken har vært bebodd siden overgangstiden mellom steinalderen og bronsealderen. De første som bodde her var kelterne, som hadde byen som sin høyborg/akropolis. Så kom romerne, og byen ble en del av Romerrikets forsvarslinje, og senere slaverne, hvor byen var et stort militært og religiøst senter for Stormähren (et vestslavisk rike i Sentral-Europa)

Det ble ikke bygd noe steinslott her før i det 10. århundre, da området var en del av kongedømmet Ungarn. Gjennom historien har slott blitt ødelagt og bygget opp igjen mange ganger. Slott ble ombygd til et gotisk anti-hussiter-fort under Sigismund av Luxemburg i 1430. Senere ble det et renessanseslott i 1562, og deretter igjen ombygd i 1649, denne gang i barokkstil. Under dronning Maria Teresia ble slottet et prestisjefylt kongelig sete. Det ble også innredet for å dekke behovene til hennes svigersønn Albert, guvernør i Sachsen og Tessen, som var en ivrig kunstsamler, og som installerte sin arbeider i slottet. Denne samlingen ble senere flyttet til Wien, for å bli dagens Albertina-galleriet.

I 1811 ble slottet ødelagt ved brann, og slottet lå i ruiner helt til 1950-årene. Da ble det nesten fullt gjenoppbygget i dets tidligere theresiske stil. Siden uavhengigheten har slottet fungert som en representant arena for det slovakiske parlamentet og huser samlinger av det slovakiske nasjonalmuseet . I 2008 ble et omfattende restaureringsprosjekt lansert som skulle ta fem år.

Slottet og  festningsverkene er virkelig verdt et besøk og har en fantastisk utsikt over Donau.

Fakta om Slovakia-Bratislava

Valuta: Euro (EUR)

Nasjonaldag: 1. januar

Tidsforskjell fra Norge: Ingen

Hva skjer i Bratislava?

Været i verden

Sjekk yr.no for å se hvordan været er i Bratislava.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.