Krakow

Polen


Reisemål

Hoteller

Atrium ***

Classic ***

Cracovia ***

Francuski ***+

Holiday Inn ****

Kazimierz ***

Logos ***

Regent ***

Wentzl ***+

Wyspanski ***-

Severdigheter

Sightseeing og utflukter


Prisliste Krakow


Flere bilder fra
Krakow


Forespørsel om reise til
Krakow


Utsikt mot Wavel-slottet
Utsikt mot Wavel-slottet

Polens 3. største by med ca. 800.000 innbyggere.

Krakow var Polens hovedstad og sete for de polske konger gjennom middelalderen. Byen mistet sin status som hovedstad i 1609. Beliggenhet ca. 250 km sydvest for Warszawa. Elven Wisla, som trafikkeres av elvebåter og lektere, deler byen i to. Noen mil syd for byen reiser fjellkjeden Karpatene seg med vintersportsstedet Zakopane, mot grensen til Slovakia.

Krakow var fra gammel tid en viktig gruveby i Polen, – og fikk under kommunisttiden også anlagt en del tungindustri, men dette er i det alt vesentlig nedlagt nå.
Det vesentlige av gruvedrift er nå knyttet opp mot saltgruvene i Wielicka.
Byen er også omringet av rike jordbruksområder.

Gamlebyen, Krakows hjerte, smykkes med mange praktfulle byggverk fra middelalderen. I gamlebyen finner vi bl.a. den gotiske kirken St.Mary fra det 1300 århundre, verdensberømt for sin middelalder-altertavle skapt av kunstneren Wit Stwosz.
Universitetets hovedbygning, Collegium Maius, grunnlagt i 1364, er oppført i gotisk stil. Universitets-biblioteket, som omkranser en vakker gårdsplass, regnes som juvelen i gamlebyens middelalderske arkitektur. På gårdsplassen står en statue av astronomen Copernicus, som studerte der.

På Wawel-høyden sørvest i gamlebyen ligger det storslåtte kongelige slott, en gang sete for de polske konger. Ved siden av slottet ligger katedralen, fra det 14 århundre, hvor de kongelige ble begravet.

Gjennom det 14 århundre var Krakow Polens økonomiske og politiske senter, og byens universitet var berømt i Europa i det 15. og 16. århundre.

Moderne kulturelle atraksjoner inkluderer teatrer og museer. Krakow ble i motsetning til Warszawa, spart for
ødeleggelser under den 2. verdenskrig. Dette har sin forklaring i at den tyske okkupasjonsmakten hadde sitt hovedsete her.

Et besøk i Krakow vil naturlig føre deg i kontakt med jødenes historie, og lidelser; – gjennom besøk til konsentrasjonsleirene Auschwitz/Birknau, – eller ved vadringer, eller restaurantbesøk i den vakre gamle jødiske bydelen Kazimirerz (hvor mye av filmen «Schindlers liste»
ble innspilt), eller ved besøk i området på den andre siden av elven Wisla der tyskerne anla jødeghettoen og hvor Schindlers fabrikk lå.

I dag er Krakow også en attraktiv shopping-by med meget behagelige priser, i snitt tilogmed ca 40 %
billigere enn i Warszawa.
Utbudet på gode restauranter, jazz-klubber og andre kveldsaktiviteter vurderes som meget bra.

For ferdig oppsatt bysightseeing, utflukter til Auschwitz/Birkenau og til den berømte saltgruven i Wieliczka (inngår i UNESCOs World Heritage): «klikk» på Severdigheter.