Warszawa

Polen


Reisemål

Hoteller

Severdigheter

Frederic Chopin konsert

Warszawa Cityrama (formiddags bysightseeing)

Tips og gode råd

Sightseeing og utflukter


Prisliste Warszawa


Flere bilder fra
Warszawa


Forespørsel om reise til
Warszawa


Parti fra gamlebyen, sett fra Wasa-slottet
Parti fra gamlebyen, sett fra Wasa-slottet

Warszawa – i hjertet av Polen

Polens hovedstad ligger i hjertet av landet, midt på Mazovia-slettene.

Byen er oppkalt etter Wars fra Rawicz-familien, som for flere århundrer siden bodde i landsbyen som lå her. Legenden som fører byens historie tilbake til fiskeren Wars og hans kone Sawa oppstod mye senere, det samme gjorde historien om havfruen,halvt kvinne og halvt fisk som levde i dypet av Vistula.

Opprinnelig forestiller Warszawas byvåpen en mannlig figur. Så sent som i det 16. århundre oppstod en havfrue med feminin karakter. Uansett, det nakne sverde hun holder høyt hevet, – et symbol på evig forsvar av byen, – ble med fra det tidligere byvåpenet.

Når byen ble grunnlagt vet man ikke sikkert. Men det var prins Boleslaw II som tidlig i det 14. århundre grunnla byen. Allerede da var Warszawa et økonomisk og politisk senter i Mazovia, og var sete for hertugene av Mazovia. I 1413 stadfestet hertug Janusz byens lover.

I 1596 bestemte kong Sigismund III Wasa å flytte sitt hoff fra Krakow til Warszawa. Fra da har Warszawa vært hovedstad.

Byen ble nærmest total ødelagt under 2. verdenskrig da også Warszawas mer enn 300.000 jøder ble sendt til konsentrasjonsleire og henrettet.
Et besøk i Warszawa, som i Krakow, knytter sightseeingen naturlig opp mot jødenes historie i Polen, og mishandlingene under krigen.

Gamlebyen Stare Miasto og Nowe Miasto ble bygget opp igjen i årene etter krigen og frem til 1970-årene og fremstår idag slik den en gang så ut.

I gamlebyen finner man idag også en lang rekke meget særpregede og gode restauranter, og en mengde interessante gallerier.
De beste shoppingområdene finner du langs «Royal Route»/Nowy Swiat, i Ul. Swietokrzyska og Marszalkowska.

For fast oppsatt bysightseeing, utflukt til Chopins fødested Zelazowa Wola, og for Chopin-konsert; «klikk» på Severdigheter.