Tirana

Albania


Reisemål

Tirana

Hoteller

Severdigheter


Prisliste Tirana


Flere bilder fra
Tirana


Forespørsel om reise til
Tirana


Utsikt over den sentral Skanderbeg-plassen, tatt fra taket på hotell Tirana.Ethem-Bey-moskeen med Sakat-kulla-klokketårnet til venstre i bildet.
Utsikt over den sentral Skanderbeg-plassen, tatt fra taket på hotell Tirana. Ethem-Bey-moskeen med Sakat-kulla-klokketårnet til venstre i bildet.

Tirana ble grunnlagt i 1614 da Sulejman Pasha Bargjini bygget en moskè, en haman (tyrkisk bad) og diverse butikker i området, men de eldste funn av bosetting, borgen Tirkan, går tilbake til 100 år før vår tidsregning.
Byen utviklet seg til et viktig handelessentrum med produksjon av varer i silke, lær, keramikk og sølv.
I 1912 gjorde albanerne opprør mot det ottomanske styret som hadde kontrollert landet gjennom flere hundre år, men ble erobret av serberne i 1913 under den 1. balkankrigen.
I 1914 startet frigjøringen av landet under Haxhi Qamili.
Tirana ble hovedstad i Albania i 1920, og kong Zog som regjerte landet inntil den italienske okkupasjonen i 1939 bragte inn italienske arkitekter for å forskjønne byen, noe som idag tydligst preger områdene rundt Skanderbeg-plassen.

Etter at Enver Hoxas totalitære styre fallt har Tirana gjennomgått en enorm utvikling og fremstår idag arkitektonisk som en blanding av ottomansk og moderne europeisk storby.
Folketallet er i 2002 ca 900.000 (mot 240.000 i 1990!). Den enorme tilflyttingen skyldes at landbruket nå i flere år har ligget nede.
Byen preges naturlig nok i dag (august 2002) av stor byggeaktivitet.
En nær ny, og atraktiv sentrumsbydel med leilighetsbygg, butikker, kafeer og restauranter har vokst opp i området rundt hotellene Grand og President (se hotell-beskrivelsene).

Tirana ligger i Albanias geografiske senter, på et fruktbart sletteland ved foten av Dajti-fjellet. Klimaet er varmt og tørt i sommerhalvåret, og mildt og fuktig om vinteren.

Sentrum preges av en rekke vakre parker. Den største, Rinia, som ligger rett overfor hotell Dajti, er et populært samlingssted både på dag- og kveldstid.
På Skanderbeg-plassen, foran hotell Tirana troner statuen av nasjonalhelten George K Skanderbeg.

Byens eldste byggverk er Ethem Bey-moskeen som ble bygget på slutten av 1700-tallet.
Klokketårent Sahat-Kulla ble bygget i 1830.

Verdt et besøk er Nasjonalmuseet, kunsthåndverksgalleriet, arkeologisk museum og det moderne internasjonale kultursenteret (opprinnelig planlagt som mausoleum for Enver Hoxa) som ligger like ved hotell Europapark.
Tirana har også en botanisk hage med over 2000 plantearter.
Gjennom hele 2002 har det interessant etnografiske museet vært stengt, – og ingen kan si når det åpner igjen.

Byen har et meget aktivt opera- og ballett-teater og flere steder hvor man kan oppleve den fargerike albanske folklorekunsten.

Om kveldene gjennom vår-sommer-høst preges byen av et yrende utendørs-liv.