Split

Kroatia


Reisemål

Hoteller

Globo ***+

Marjan ***

Park ****

Split ***+

Severdigheter


Prisliste Split


Flere bilder fra
Split


Forespørsel om reise til
Split


Oversikt over den vakre strandpromenaden mellom havet og gamlebyen
Oversikt over den vakre strandpromenaden mellom havet og gamlebyen

Havneby ved Adriaterhavet.
Ca. 200.000 innbyggere

Split er landets nest største by, med ca 200.000 innbyggere.
Bosettingen her går tilbake til begynnelsen av vår tisdsregning, – og fikk sin storhetstid da den romerske keiseren Diocletian, som opprinnelig kom fra dette området, bestemte seg for å bygget sitt palass her i 295 som «pensjonistbolig».
Diocletians palass ble bygget som en stor festningsby, og her bodde keiseren fra han abdiserte da palasset stod ferdig allerede i 305 og frem sin til død.

Etter Diocletians død benyttet mange av de romerske keiserne palasset som tilholdssted.
Palasset dekker 31.000 m2 og er i dag den vesentligste delen av gamlebyen, med en mengde butikker og leiligheter.
Selv idag bor ca 3.000 mennesker i svært primitive leigheter i den delen av byen.

Byens vekst ble særlig stor da innbyggerne i oldtidens gresk/romerske metropolis Salonae (Solin) søkte tilflukt her på 700-tallet.
Ruinene av Salonae kan fremdeles ses i utkanten av Split.
Split hadde stor grad av selvstyre på 12 – 1400- tallet frem til Venezia erobret byen i 1420 og regjerte her frem til Venezias fall i 1797. I tiden etter ble byen bl.a. styrt av Østerrike og Frankrike frem til den ble en del av det nydannete Jugoslavia i 1918.
Byen utviklet seg sterkt igjen etter at Dalmatias hovedstad Zadar ble en italiensk enklave i 1920. I 1944 ble byen en del av Kroatia, en del-republikk i Jugoslavia, frem til landet erklærte sin selvstendighet i 1990.

Split ligger vakkert til ved Adriaterhavet, med en stor og viktig utskipningshavn i bukten bak byen.
Byens største severdighet er som nevnt Diocletians palass bygget av den romerske keiseren Diocletian ved Aspalthos-bukten og hvor han levde resten av sitt liv etter sin abdikasjonen i 305.
Palasset er idag selve hjertet av byens sentrum.
I 1979 vedtok UNESCO å inkludere byens sentrum i listen over World Cultural Heritage.
Etter at de enorme hallene i selve fundamentet til Diocletians palass var ferdig utgravet for noen få år siden er disse blitt en stor severdighet, samtidig som de benyttes til en rekke forskjellige utstillinger og arrangementer.

Split er et fint utgangspunkt for turer sør-øst-over langs Makarska-rivieraen, og langs kysten vestover hvor man også finner flotte badesteder, gode vindyrkingsområder og ikke å forglemme; den nærliggende oldtidsbyen Trogir fra ca. 400 år før vår tidsregning.