Kyiv (Kiev)

Ukraina


Reisemål

Hoteller

Severdigheter

Det historiske skattkammeret

Det russiske kunstmuseet

Kyiv-Pechersk Lavra ( grotte klosteret)

St. Andrejev kirken

St. Cyryl kirken

St. Michael klosteret

St. Sophia katedralen


Prisliste Kyiv (Kiev)


Flere bilder fra
Kyiv (Kiev)


Forespørsel om reise til
Kyiv (Kiev)

St.Andrejev-kirken
St.Andrejev-kirken

Nærmest glemt av oss nordmenn er kanskje den mest sentrale byen i gammel russisk historie; Kyiv,
kjent allerede av våre bereiste forfedre; vikingene, på deres reise til/fra Konstantinopel – og fra
svenskekongens tap i slaget ved Poltava i 1709.

Bare en syvendedel av byens areale er bebygget, -resten består av skog og parkanlegg – og over det hele skinner det i de gullbelagte spirene på kirkene i Kyiv-Pechersk Lavra hvor vi finner de berømte grottene hvor munkene begynte å sette bo for over 900 år siden, og som i dag er gravkammer for over 100 helgener.

Kyiv, og Ukrainas viktigste kirkesenter, St. Sophia-katedralen fra 1000-tallet er kjent over hele verden for sine praktfulle mosaikkarbeider og fresker fra det 11. århundre. Andre kjente og rikt utsmykkede byggverk er St. Cyryl-kirken fra 1200-tallet og St. Andrejev-kirken fra 1800-tallet, bygget av datidens fremste arkitekt Rastrelli.

En ny severdighet er det gjenreiste St.Michael klosteret. Klosteret, opprinnelig bygget på begynnelsen av 1100-tallet, led samme skjebnen som Kristus-Frelser-katedralen i Moskva; ødelagt av kommunistene på 30-tallet; – klosteret fordi kommunistene bygget sitt hovedkvarter i Kyiv rett ved siden av.
St.Michael klosteret ble rekonstruert og bygget opp igjen gjennom 1990-årene og åpnet i 2001 i all sin fordums prakt (og vel så det).

Vel verdt et besøk er også det russiske kunstmuseet som rommer ikoner fra 1200-tallets Novogrod og Strogonovskolen. Her finner vi også en unik samling av russisk og sovjetisk malerkunst.

Et opphold i Kyiv er ikke fullstendig uten kjennskap til vår nære historie. Et besøk ved minneparken og museet for den 2. verdenskrig er både gripende og vakkert, -for refleksjoner og til ettertanke for oss alle….

Den store markedshallen, bygget 1910, på Bessarabska-plassen for enden av Kreshchatyk bør også besøkes.

Hovedgaten Kreshchatyk er selve den pulserende nerven i byen, – spesiellt vakker i sommerhalvåret når utelivet florerer med en rekke kafeer og uteservering under kastanjetrærne.
I helgene er gaten bilfri.
Midt på hovedgaten ligger Maidan Nazalezhnosti (uavhengighets-plassen) hvor det meste av parader og nasjonale festligheter markeres. Plassen er blitt totalt rekonstruert i 2002 da også statuen av byens skytshelgen, erkeengel Michael, ble reist.
I Kyiv finner du også en rekke nye shoppingsentra, med «Globus» foran hotell Ukraina som den mest imponerende.
Byen byr på gode shoppingmuligheter, et bra restaurantliv og et flott kulturliv med byens vakre Opera i sentrum.

Også et «must» etter vår mening, er et besøk i Andriyivska-området, i skråningen mellom oldtidens øvre- og nedre bydel.
Gatens opprinnelse er mer enn 1000 år gammel, og er nå nærmest ferdig restaurert med vakre bygninger i 1800-talls stil på hver side av den bratte brostensgaten. Området er nærmest å sammenligne med Paris Montmartre med en mengde kunst-forretninger, salgsboder og kafeer. Et vakkert og sjarmerende område med en helt spesiell atmosfære. Her avholdes også en rekke konserter, kunstutstilllinger og festivaler.

I sentrum,- først og fremst på de større hotellene, er det også en rekke nattklubber, -barer og kasinoer.