Ljubljana

Slovenia


Reisemål

Hoteller

Severdigheter

Krizanke kirken

Ljubljanski Gard (Ljubljana-slottet)

St.Nicolas katedralen

Tromostovje Trippelbroen


Prisliste Ljubljana


Flere bilder fra
Ljubljana


Forespørsel om reise til
LjubljanaLangs den idylliske Ljubljanski-elven sentralt i gamlebyen

En sjarmerende, pulserende gammel hovedstad som lett gir deg «Praha-stemning», foreløpig uten de enorme mengdene av turister.

Den geografiske plasseringen preger både byen og landets historie.
Ljubljana blir først nevnt i historiske skrifter på 1100-tallet og byen ble hovedstaden i provinsen Carniola på 1200-tallet.
I 1335 tok habsburgerne makten.
Fra slutten av middelalderen og fremover utviklet byen seg gradvis til slovenernes naturlige kulturelle senter og ble arnestedet for deres nasjonale bevisstgjøring.
Under Napoleon-tiden var Ljubljana hovedstad for Illyria-provinsen fra 1809 til 1813.
Byen har to ganger vært utsatt for alvorlige jordskjelv, første gang i 1511 og sist i 1895 hvor det meste av byen ble lagt i ruiner.
Etter 2. verdenskrig var byen hovedstad i Slovenia, en av de fem statene i republikken Jugoslavia, inntil Ljubljana ble hovedstaden i selvstendig Slovenia i 1991.

Byen har opp gjennom historien, og ganske særlig under de siste 50 årene blitt sterkt influert av nabolandet Italia, og bærer noe preg av dette.
Innbyggernes 2.språk er først og fremst italiensk, men også engelsk og tysk. Særlig engelskkunnskapene har tatt seg vesentlig opp de seneste årene.

Med sine 280.000 innbyggere er Ljubljana en av de små hovedstedene i Europa, og det er vel også det som er med på å gjøre byen så sjarmerende, med en sterk historisk og kulturell atmosfære.
På høyden over gamlebyen troner det tusenår gamle Ljubljanski Grad, det gamle borgslottet med en turbulent og meget omskiftende historie helt tilbake til kelterne. Adelsbolig fra 1100-tallet, og ombygget tallrike ganger gjennom historien, og også benyttet til de forskjelligste formål, inkludert fengsel og i nyere tid (til 1964) også leiegård. St.Georg-kappellet på slottsområdet er først nevnt i 1489, senere bygget om i barokk stil i 1747, mens slottstårnet ble rekonstruert så sent som i 1990.
Herfra er det en fantastisk utsikt over gamlebyen rett under høyden, og byen forøvrig.
Gamlebyen nedenfor slottshøyden preges av praktfulle gamle bygninger i barokk stil, og trange gater på begge sider av elven Ljubljanski.

Få byer har ellers sjelden fått et så sterkt preg av en arktitekt som det praktfulle arbeidet bysbarnet Joze Plecnik (1872-1957) har utført, som f.eks St.Michael kirken, Nasjonalbiblioteket, -elvebreddene langs Ljublanski-elven, og de praktfulle Trippel- og Skomaker-broene.

I gamlebyen vrimler det av kafeer, fra de gamle nostalgiske til helt moderne-minimalistiske, og en lang rekke hyggelig og gode restauranter.

Et varierende, men ikke stort natteliv, med alt fra hot-popp til jazz.

Hver søndag formiddag er området langs elven, fra Trippel-broen til Skomaker-broen gjort om til et fargerikt «loppemarked, omkranset av yrende liv på fortauskafeene.

På motsatt side av elven er gamlebyen, i Krakovo-bydelen, er atmosfæren en helt annen, med en lang rekke lave, enkelere landsens hus, – en gang kallt Ljubljanas Montmartre.

Denne vakre, sjarmerende byen, med sitt fargerike, kontrastfyllte mangfold er så ubetinget et besøk verdt.