St. Petersburg

Russland


Reisemål

Hoteller

Severdigheter

Aleksander Nevskij klostret

Aurora

Blodskirken, eller Oppstandelseskirken

Katharina-palasset i Pushkin

Kunstmuseet Eremitasjen.

Mariinsky-teateret

Menshikov palasset

Mussorgsky-teateret (tidligere Mikhailovsky- / Maly-teateret

Pauls slott i Pavlovsk

Peter den stores hytte

Peter den stores Sommerpalass

Peter-Paul festningen

Russisk Museum

Sommerpalasset i Petrodvorets

St. Isaak-katedralen.

St.Petersburg Filharmonien

Yusopov-palasset

Tips og gode råd


Prisliste St. Petersburg


Flere bilder fra
St. Petersburg


Forespørsel om reise til
St. Petersburg


Vinterpalasset, en av de fem bygningene som i dag inngår i kunstmuseet Eremitasjen, og Palassplassen.
Vinterpalasset, en av de fem bygningene som i dag inngår i kunstmuseet Eremitasjen, og Palassplassen.

St. Petersburg – Russlands vindu mot verden

Innerst i Østersjøen ligger «Nord-Europas Venezia» og Russlands vakreste by; St. Petersburg , anlagt på 101 øyer, gjennomskåret av elven Neva og 66 kanaler og bundet sammen med over 600 broer.

Byen ble grunnlagt av Peter den store i 1703 da han la ned grunnstenen til Peter-Paul-festningen på Hare-øya den 16. mai. og målsettingen var at byen skulle bli Russlands vindu mot vest, – selve prestisje-vinduet..
Byen ble strategisk plassert ved elven Nevas utløp i Finskebukten, – og Peter den store bragte inn ledende arkitekter, skulptører og kunstnere fra hele Europa, som; Rastrelli, Rossi, Monferan m.m., for å skape en unik og storslått by.
Vakre parker, brede avenyer som hovedgaten Nevsky prospekt, – eleganter palasser for det russiske aristokratiet og imponerende kirkebygg og offisielle bygninger ble anlagt, som; Peter-Paul-katedralen, Universitetet med sine 12 kollegier, St. Nicholas-kirken, St. Isaak- og Kazan- katedralene, Vinterpalasset, Smolny, Senatet, Admiralitetet og Nicholas-, Mariinsky-, og Yusopov-palassene for å nevne noen av de flere hundre arkitektoniske kunstverkene i denne vakre byen.

St.Petersburg ble hovedstad i Russland i 1712 og senter for makt og kultur.
Her levde Russlands store poet Alexander Pushkin, – og her skapte komponister som Tschaikovsky, Rimsky-Korsakov og Glinka mange av sine verdensberømte mesterverk.
St.Petersburg, ble, var og er en stor kultur-metropol.

«Kjært barn har mange navn» heter det, – og i 1914 skiftet St.Petersburg navn til det mer russiske Petrograd, – i 1924 fikk byen navnet Leningrad og i 1991 igjen St.Petersburg.

Byen er fortsatt dypt forankret i russisk kultur og historie til tross for sterke europeiske impulser.
St. Petersburg er fremfor noen museenes og minnesmerkenes by.

En av byens største severdigheter er Vinterpalasset,tidligere tsarfamilienes hovedpalass, tegnet av Bartolomeo Rastrelli. Vinterpalasset er idag et av fem palasser som rommer et av verdens største og mest berømte kunstmuseer; Eremitasjen, grunnlagt av Katharina den store i 1764. Her finnes enorme og overdådige kunstskatter og malerisamlinger fra tidligere tiders ikoner, mesterverk av Leonardo da Vinci, Michelangelo, Raphael, Rodin, Goya, Rubens og Rembrandt og frem til de franske impresjonistene som Cezanne, Matisse, Monet og en stor retrospektiv samling av Picassos verker. Museet rommer totalt ca. 2,7 millioner kunstgjenstander.

En sentral severdighet er også den enorme St.Isaak-katedralen, med sin gullbelagte kuppel, den 3. største i verden.
St.Isaak var Romanov-familiens skytshelgen. Kirken slik den fremstår idag er den fjerde i rekken og ble bygget i perioden 1818 – 1858. Kuppelen rager 101,5 meter og det ble benyttet over 100 kilo gull for å dekke den.
Katdralen ble tegnet av den franske arktitekten August Monferan som benyttet granitt til det utvendige arbeidet og til de 17 meter høye søylene. Invendig er kirken smykket av et mangfold av forskjelligfarget marmor og halvedelstener, store mosaikkarbeider, malerier og skulpturer, og en enorm ikonestase.

«Blodskirken» ved Griboidova-kanalen, med sine fargesprakende løk-kupler minner meget på Vasilije-katedralen på den røde plass i Moskva, – og den noe overdrevne russiske stilen er trolig et utslag av den sterkt våknende russiske nasjonalpatriotismen på slutten av 1800-tallet.
Kirken ble bygget på stedet der tsar Alexander II ble dødlig såret i et attentat i mars 1881, og hans sønn, Alexander III satte i gang byggingen av denne minneskirken i 1883, som sto ferdig i 1907.
Under sovjettiden ble kirken benyttet som lagerbygg m.m. og Blodskirken gjenåpnet først i 1999 etter 27 år med enorme og kostbare restaureringsarbeider. Innvendig opplever vi bl.a. syv tusen kvaderatmeter med mosaikkarbeider.

Les mer om en del av byens mange severdigheter under rubrikken «Severdigheter», – eller aller best: Reis med oss og opplev byen selv !

St. Petersburg vil uten tvil finne en plass i de aller fleste hjerter….