Moskva

Russland


Reisemål

Hoteller

Budapest ***+

Izmailova Gamma-Delta ***

Le Meridien National *****

Marriott Grand ****

Marriott Royal Aurora *****

Marriott Tverskaya ****

Moskva **+

Rossia ***

Savoy ****+

Sovietsky ***+

Ukraina ***

Severdigheter

Restauranter

Teater/ Arrangementer

Tips og gode råd


Prisliste Moskva


Moskva – motsetningenes hovedstad

Den russiske stormakts midtpunkt, Moskva, har alltid vært i verdensbegivenhetenes sentrum.
Den røde plass med Vasilijkatedralen og Kremls murer er kjente bilder fra TV-skjermen. Moskva
er stedet der nytt møter gammelt.

Moskva ble grunnlagt av fyrst Yuri Dolgoruky i 1147, men det var bosetninger mellom området hvor dagens Kreml ligger og Zaryadie lenge før den tid.
Byen ble russisk hovedstad på 1500-tallet.
I 1712 flyttet Peter den store hovedstaden fra Moskva til St.Petersburg, byen som han grunnla i 1703.
I 1918, året etter oktoberrevolusjonen, ble Moskva igjen hovedstad, da i Sovjetunionen, og igjen hovedstad i den Russiske føderasjonen i 1991.

Blant byens nå mer enn 10 millioner innbyggere møter man et tverrsnitt av Russlands mer enn 100 folkeslag som sammen med utenlandske turister valfarter til de berømte severdighetene som i Moskva nærmest står i kø:
– Den røde plass, Krasnaya Ploshad, som er selve det historiske senter i byen. For enden av plassen ligger Vasilij-katedralen som egentlig består av hele ni små kirker/kapeller. Katedralen ble reist etter ordre av tsar Ivan den grusomme som et minnesmerke for seieren over Kazan.
Ved siden av plassen dominerer Kreml – selve symbolet på makt – med sine praktfulle gamle kirker; Erkeengel-, Åpenbarings- og Himmelfartskatedralen med de imponerende ikonsamlingene, – den enorme tsar-kanonen fra 1586 og tsar-klokken fra 1735.
Tsarenes berømte kunstsamlinger i Rustningskammeret, Oruzhenaya Palata, er et av byens eldste museer grunnlagt for over 500 år siden.
Også innenfor Kreml ligger museet som rommer enorme samlinger av edelstener (bl.a. diamantene Orlov på 189.6 karat og Shah på 87.7 karat) og tsarenes kronregalier, og Grand Triangle på 36 kg i rent gull.
Den andre langsiden på den røde plass domineres i sin helhet av det enorme varehuset GUM, bygget i 1893, – mens Historisk Museum markerer inngangen til plassen fra Manesje-plassen.

Under Manesjeplassen ble det forøvrig for noen år siden åpnet et utrolig elegant/overdådig shoppingsenter, med en samling av luksusbutikker man sjelden finner maken til i verden (heller ikke hva høypris-nivået angår.)

Tretyakov-galleriet må regnes som en av de absolutte sentrale severdighetene, oppkalt etter kunstsamleren Tretyakov som gav hele sin kunstsamling til byen Moskva i 1892. Museet har landets største samlinger av nasjonal kunst; – en enorm ikonsamling fra 900 – 1700-tallet fra Kyiv, Novgorod-skolen, – og av berømte kunstnere som Andrey Rublev og Simon Ushakov – i tillegg til russiske malerier og skulpturer frem til de russiske avantgardene, – og et tversnitt av sovjetisk kunst fra 1930-årene.

En annen ny og stor severdighet som dominerer dagens sentrumsbildet er den enorme Kristus Frelser-katderalen som er rekonstruert og ble åpnet i 1999. Den opprinnelige katedralen ble bygget fra 1839 til 1884 som minnesmerke for Russlands seier over Napoeleon. Stalin sprenge katedralen i luften i 1931 og anla det populære utendørs svømmeanlegget der. Nå er altså den storslåtte katedralen på plass igjen, og fra utsiktsplattformen 46 meter over bakken har man et fantastisk panorama over sentrum av byen.

Kunsthåndverksmuseet rommer bl.a. store samlinger av lakkarbeider fra Palekh og Khokhloma, keramikk fra Gzhel, samovarer, møbler, porselen, glass og tekstiler.

Et besøk til kunstmuseet Pushkin bør også inngå i programmet, – med sine store samlinger fra oldtidens Egypt og Babylon, – fra vår tidlige tidsregning, samt malerier og skulpturer av berømte italienske, flamske, hollandske, tyske og franske kunstnere – og to malerier av vår egen Edvard Munch.

Det fargerike folkelivet i gågaten Arbat er også anbefalt å få med seg under oppholdet, – og selvfølgelig bør man ta en tur med hovedstadens berømte metro.

Sentralt blandt folks ønskemål står det verdensberømte Bolshoi-teatret med sine opera- og balett-forestillinger, – og ikke å forglemme det like berømte Moskva sirkus. Ja, i Moskva er selv metrostasjonene store turistattraksjoner, ofte utsmykket som rene slottssaler.

I Moskva opplever vi på mange måter et tverrsnitt av Russlands kultur og historie, – men som storbyer verden over, med sin helt spesielle atmosfære og egenart.

Bilder (klikk på bilde for større bilde)
Bilde 1Bilde 2Bilde 3Bilde 4Bilde 5Bilde 6Bilde 7Bilde 8Bilde 9