Byportene Høylandsporten, Den Gyldne port og Den Grønne port

De gamle byportene Brama Wyzynna (Høylandsporten), Zlota Brama (Den  gyldne porten) og Zielona (Den grønne porten) ligger i hver sin ende av byen. Dette er Kongeveien gjennom Gdansk, med ankomst gjennom Høylandsporten.

Høylandsporten-byporten

"Brama Wysynna" er selve byporten inn til byen, og starten på den kongelige ruten. I starten ble den kalt "Høyporten", sikkert pga høyden på porten. Hans Kramer – en tysk arkitekt og steinhugger – startet på byggverket i 1574 og porten ble fullført i 1575.

Byporten ligger like ved jernbanen, ved trafikkert vei. Porten har tre innganger, hvor den i midten var ment for biltrafikk, og de to på sidene for fotgjengere. Porten var inspirert av byportene i Antwerpen, badert på modeller av italiensk. Porten er laget av blåst sandstein, og dekortert med vakre ornamenter. Øverst troner fire skulpturer av løver. Byporten har valmet tak. 

Den Gyldne porten

Videre på Kongeveien ligger "Zlota Brama", som ble bygget i 1612, på tuftene av den gotiske porten "Dlugouliczna", fra det fjortende århundre. Porten er starten på "paradegaten" eller markedsgaten i Gdansk.

"Zlota Brama" er et verk av arkitekten Abraham van den Blocke, og ligger på østsiden av byen. Porten ble ødelagt under krigen, men ble gjenoppbygd i 1957.

"Frisen" på frontveggen er et sitat, hentet fra Salme 122. "La trives, de som du elsker. Fred være innenfor dine murer og velstand innenfor dine saler!"

På begge sider av porten, øverst oppe, står åtte allegoriske skulpturer (fire på hver side). De fire stauene på vestsiden av porten symboliserer innbyggernes ambisjoner; "Fred", "Frihet", "Lykke" og "Berømthet". Mot øst (fra paradegaten) symboliserer statuene borgelige dyder; "Samtykke", "Rettferdighet", "Fromhet" og "Vurdering". 

Den Grønne porten

"Zielona" ligger i den andre enden av paradegaten/markedsgaten, ned mot elvepromenaden og elven Motlawa. Her står ofte gatemusikanter og underholder.

Byggingen av porten startet i 1564, og ble avsluttet i 1568. Bygningen var formell residens for Polens monarker,  og var tydelig inspirert av Antwerpen rådhus. Det er et mesterverk av Regnier  (eller Reiner van Amsterdam), en arkitekst fra Amsterdam, som gjenspeiler flamsk arkitektonisk innflytelse i Gdansk. Hans Kramer fra Dresden var ansvarlig for bygget.

I dag holder Nasjonalmuseet til i "Den Grønne porten". Her holdes utstillinger, møter og konferanser. Kontoret til den tidligere presidente, Lech Walesa, ligger i et av rommene.

Fakta om Polen-Gdansk

Valuta: Zloty (PLN)

Nasjonaldag: 3. mai

Tidsforskjell fra Norge: Ingen

Hva skjer i Gdansk?

Været i verden

Sjekk yr.no for å se hvordan været er i Gdansk!

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.