Kranbygget m/Sjøfartsmuseet

Kranen i Gdansk – "Zuraw Gdanski" – er et kjent landemerke i byen, som fra tidlig i middelalderen var et travelt sted, hvor skip som la til kai ble lastet og losset. I dag er det stille på kranen, men stedet er en flott attraksjon, og byens sjøfartsmuseum ligger i tilknytning til Kranen.

Den mørkebrune kranen, som står ved Motlawa-elvens bredder, og er et av Gdansks fremste og eldste landemerker. Kranen ble bygget i 1367, da Gdansk var en av de viktigste hansabyene, og fikk en sentral rolle pga den attraktive plasseringen ved Østersjøen. Her ble det lastet og losset fra alle skutene som ankom havna i Gdansk. Kranen var lenge den største i sitt slag i hele Europa, med en løftekran, som kunne ta hele to tonn, noe som var helt unikt i middelalderen.

Det vi ser i dag, ble rekonstruert i det 15. århundre, etter en brann som ødela hele den opprinnelige strukturen. Under andre verdenskrig ble kranen igjen ødelagt, og bare 60% av mursteinene forble intakt. Etter krigen ble kranen ombygd på nytt og ble en del av sjøfartsmuseet.

Kranen er i dag en del av Gdansk Sjøfartsmusum, som er unikt, siden Gdansk har en lang sjøfartshistorie. Her finnes ulike utstillinger og detaljert historie fra livet ved havnen i Gdansk. Museet tar for seg sjøfarts-historien fra 1300-tallet og helt opp til nyere tider.

Stedet er åpent for publikum i sommermånedene fra 10:00 – 18:00.

Fakta om Polen-Gdansk

Valuta: Zloty (PLN)

Nasjonaldag: 3. mai

Tidsforskjell fra Norge: Ingen

Hva skjer i Gdansk?

Været i verden

Sjekk yr.no for å se hvordan været er i Gdansk!

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.