Krizanke kirken

Krizanke-kirken eller "Church of our Lady of Mercy", som den også blir kalt, ligger i den øvre delen av det nye torvet (Novi trg). Den lille kors-kirken ble reist på 1300-tallet av korsridderne.

På slutten av 1300-tallet slo Korsridderne seg ned på den vestre bredden av Ljubljanski-elven og reiste et kloster og en kirke.

Det er få minner fra denne tiden. Det eneste er  "Krakova Madonna", et relieff av Jomfru Maria med barnet, som ble laget mellom 1265 og 1270. Det sto opprinnelig på toppen av en av portalene, og er nå utstilt i Nasjonalgalleriet.
Noen rester av den opprinnelige grunnmuren finnes i kirken i dag.

Den første kirken ble revet i 1715 og ble erstattet av en ny i barokk stil av en arkitekt Domenico Rossi, som var en av de ledende venetianske arkitekter på den tiden. Denne eneste korskirken som lå på slovensk territorium, var av stor betydning, ikke bare for korsridderne, men også for det keiserlige hoff i Wien, som donerte interiør.

Sidealderne ble malt av retts-malerne Martin Altomonte og Anton Schoonjans. Maleriet på høyalteret, er et verk av Johann Michael Rottmayr. Det brant ned i det 18. århundre, men ble erstattet med et maleri av wiener-maleren Hans Canon i 1859.
Ridderordenen holdt til her helt til slutten av 2. verdenskrig.

"Krizniki" på slovensk betyr ganske enkelt "ridderorden". Fra 1951 til 1957 ble komplekset omfattende endret. Det siste arbeidet av byens arkitekt Joze Plecnik. (Han døde samme året arbeidet sto ferdig.)

Kirken er dessverre ikke åpen for turister.

Fakta om Slovenia-Ljubljana

Valuta: Euro  (EUR)

Nasjonaldag: 25. juli

Tidsforskjell fra Norge: Ingen

Hver skjer i Ljubljana?

Været i verden

Sjekk yr.no for å se hvordan været er i Ljubljana.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.