Latvias Nasjonal-historiske museum

Midt i sentrum av Riga ligger det Nasjonal-historiske museum. Et av museets høydepunkt er den permanente utstillingen "Rav gjennom tidene". I tillegg finnes det mange andre permanente, spennende utstillinger og et utall av forskjellige korte utstillinger med forskjellig tema.

Museet arrangerer en flere tiår lang tradisjon – sommerblomsterutstillinger – som blir laget i samarbeid med lokale blomster-dyrkere og -oppdrettere, den botaniske hagen ved Universitetet i Latvia, Nasjonal Botanisk Hage i Latvia og mange andre organisasjoner. Sommerutstillingen illustrerer det latviske folks kjærlighet for hagearbeid, konkurranse blant gartnere og en lidenskapelig tradisjon for planteforedling. Mange gourmet-elskere er store fans av utstillinger av jordbær, gresskar og tomater.

Et av museets trekkplaster er sopp-utstillingen, som årlig arrangeres av de ansatte i museet. "Sopp-dagene" er en årlig foreteelse, og har holdt på i over 60 år. Det samler sopp-eksperter, forskere og plukkere fra hele landet.

Det latviske nasjonal-historiske museet har eksistert fra 1845, da representanter for den baltisk-tyske intelligensiaen grunnla "Riga Nature Researchers Society", sammen med museet og biblioteket. Her ble det komplette samlinger av baltiske dyr, planter og mineraler, i tillegg til noe materiale fra utlandet. 

I 1976 ble det åpnet en utstilling om naturvern, og fra da startet en ny retning i museets arbeid. I 1981 lanserte museet utgivelsen av en samling av artikler "Natur og Museum".

Museet innehar en rekke ulike naturhistoriske samlinger som inneholder 183 000 eksemplarer knyttet til naturen av Latvia og andre regioner i verden. Siden 1999 har museet operert under oppsyn av Miljøverndepartementet . 

I 2001 installerte museet et lokalt datanett med 32 arbeidsstasjoner. For å gjennomføre et stort pedagogisk program, setter museet sammen nye kolleksjoner fra naturen i Latvia og  verden og supplerer de eksisterende. På den måten økes bevisstheten om behovet for å beskytte naturen og bruke natur-rikdommen på en fornuftig måte. 

Museets åpningstider:
Permanente utstillinger: Mandag/tirsdag: stengt. Onsdag og fredag: 10:00-17:00, Torsdag: 10:00-19:00, Lørdag og søndag: 11:00-17:00.
Kortvarige utstillinger: Se under infoboksen "Hva skjer i Riga".

Fakta om Latvia-Riga:

Valuta: Euro (EUR)

Nasjonaldag: 18. november (Uavhengighetsdagen)

Tidsforskjell fra Norge: +1 time

Hva skjer i Riga?

 • Julemarked i Riga
  30. november 2019 – 08. januar 2020.
 • Jul og vintersolverv 
  Feiring av vintersolverv på rådhusplassen i gamlebyen. Opptog – sand – dans – leker og bålbrenning.
  21. desember 2019, kl. 18:00.
 • Christmas Jazz concert – only girls in jazz
  Kvinnelige sangere vil synge utdrag fra kjent film-musikk, alt fra "Diamonds are a girl’s best friend" til klassisk julemusikk.
  Sted: Great Guild kl. 19:00.
  21. og 26. desember 2019
 • Christmas Consert "Ave Maria" – populær/klassisk
  Populær klassisk musikk og tradisjonelle julemelodier. Bach, Mozart, Schubert m.fl.
  28. desember 2019 og 02. januar 2020

Været i verden

Sjekk yr.no for å se hvordan været er i Riga!

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.