Ljubljana-slottet (Ljubljanski Gard)

Ruvende over hovedstadens historiske sentrum, ligger Ljubljana-slottet. I slottet finnes museum, og stedet brukes også som arena for arrangementer, konserter og bryllup. Her tilbyr også to restauranter de fineste kulinariske opplevelser.

Slottet ligger på på høyden over gamlebyen og er det vesentligste landemerket i byen.

Slottets nåværende utseende er av av nyere dato, men slottet er omtalt allerede tidlig på 1100-tallet. På 1300-tallet var slottet primært et forsvarsverk for byen og forsvarte befolkningen vel helt frem til
franskmennene erobret byen i 1797.

Slottet gjennomgikk en ombygging, blant annet av italienske arkitekter og kunstnere på 1500-tallet da provinsguvernørene holdt sete her.

I 1686 eksploderte krutttårnet og i 1782 ble et annet tårn ødelagt, slik at slottet ikke kunne bebos. Keiser Josef II gjorde det om til fengsel, noe det ble benyttet som frem til 1849. I 1905-1915 ble slottet en del ombygget, og ble blant annet benyttet som leilighets-bygg, noe som var tilfelle helt frem til 1964. I tiden etter at Slovenia ble en selvstendig stat, har det pågått omfattende restaureringsarbeider, noe som fremdeles pågår.

Inne i slottet ligger St.Georg-kapellet, først kjent i 1489. Omfattende ombygget og rikt utsmykket i barokk stil på 1700-tallet. Tårnet over kapellet i gotisk stil, ble bygget opp igjen i 1990.

Slottet har flere museumssamlinger, som gjenspeiler livet til det som har foregått i slottet i tidligere tider. Ikke bare historien om selve slottet, men også arven fra områdene rundt. Innbyggernes liv og episoder fra dagliglivet blir også gjenopplivet av historiske arrangementer som blir holdt på slottet, i form av middelaldermesser, ridderturneringer osv.

På slottet finnes en "tidsmaskin" som tar deg gjennom noen av de viktigste periodene i historien  til Ljubljanas slott og byen. Turen inkluderer et besøk til slottets utsiktstårn, en virtuell tur gjennom slottets historie, "Virtual Castle" og en omvisning i slottets permanente utstilling med tittelen slovensk historie.

Åpningstider for "tidsmaskinen":

Januar, februar, mars, april, oktober, november og desember:
Lørdager og søndager kl 11:00 og 15:00.

Mai og juni: Daglig kl 11:00, 13:00, 15:00 og 17:00.

Juli, august, og september: Daglig kl 11:00, 13:00, 15:00 og 17:00.

Varighet: 1 time

Språk: Engelsk eller slovensk.

Fakta om Slovenia-Ljubljana

Valuta: Euro  (EUR)

Nasjonaldag: 25. juli

Tidsforskjell fra Norge: Ingen

Hver skjer i Ljubljana?

Været i verden

Sjekk yr.no for å se hvordan været er i Ljubljana.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.