Maria-kirken

Maria-kirken i Gdansk er antagelig den største mursteinskirken i verden. Her er det plass til 25.000 mennesker! Kirken har en astronomisk klokke datert tilbake til 1464, og det er syv porter/innganger til kirken, 

Maria-kirken – eller "Basylika Mariacka" på polsk, er et synlig sted for tilbedelse. Kirken er laget av murstein, og hvelvet støtter 37 vinduer. Kirken har 31 kapeller og over 300 gravsteiner.

Kirken rommer enorme mengder mennesker, og det viste seg å være nyttig under unntakstilstanden mellom 1981 og 1983, da medlemmer av Solidaritets-bevegelsen søkte tilflukt her. Noe spesielt er det at skulptøren som laget Kristi krusifiks, spikret sin egen villfarne svigersønn til et kors, bare for å legge realisme til arbeidet sitt.

Maria-kirken ble veldig ødelagt under 2. verdenskrig, og de originale freskene har siden blitt gjenskapt, for å få det beste ut av restene etter ødeleggelsen, og resultatet har blitt fantastisk.

Den enorme astonomiske klokken fra 1464, viser tid og dato, månefasene, plasseringen av månen og solen, i forhold til skiltene med dyrekretsen og kalenderen med helgener. Adam og Eva ringer i bjellen hver time. Ifølge legenden, fikk klokkemakeren øynene stukket ut, så han ville aldri klare å lage en klokke bedre enn denne. Men denne historien blir antagelig fortalt om alle astronomiske klokker rundt om i Europa, og derfor kan en jo lure på hvorfor klokkemakere noensinne aksepterte provisjon… 

Tårnet i Maria-kirken er 78 meter høyt, og du må klatre 405 trinn for å nå toppen og utkikksplattformen, som har fått en totalrenovering. Her er en fantastisk utsikt over gamlebyen i Gdansk.

Gaten som fører fra Maria-kirken; Maria-gaten/"Ulitsa Mariacka", og ned mot elven, kan være en attraksjon i seg selv. I mange hundre-år har gaten trukket til seg bohemer, musikere og kunstnere, som har sine gallerier og versteder langs gaten. En sjarmerende og romantisk, brosteinlagt gate, med utendørskaféer, hvor du kan nyte en kaffe (kawa) eller en øl (pivo), mens gatemusikanter underholder. 

.

Fakta om Polen-Gdansk

Valuta: Zloty (PLN)

Nasjonaldag: 3. mai

Tidsforskjell fra Norge: Ingen

Hva skjer i Gdansk?

Været i verden

Sjekk yr.no for å se hvordan været er i Gdansk!

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.