Presidentpalasset

Presidentpalasset, også kalt "Prezidentura" (presidentens kontor) til daglig, ligger på torvet, og uansett hvilken gate du velger for å gå til Daukanto Square, vil  den vakre bygningen med  barokk-tårnene rage over taket på palasset. 

Presidentpalasset fungerte i det 16. århundre som bolig for Vilnius biskoper. I det 18. århundre, da Litauen ble okkupert og annektert av det russiske imperiet, ble palasset bolig for generalguvernøren i Vilnius. Nå fungerer det som kontor for presidenten.

Russiske tsar Alexander I, franske-kongen Louis XVIII, keiser Napoleon Bonaparte og den polske offiseren Jozef Pilsudski har besøkt palasset.

1997 ble bygningen renovert, og i dag holder presidenten i Litauen og hans kansler til her. Her holdes møter og mottakelser av ledere fra andre land. Flagget veier over bygningen når presidenten er i Litauen, og senkes når han forlater landet. De tre nasjonale flaggene som heises foran bygningen, kan bli erstattet av flaggene til utenlandske besøkende når det er mottagelser.

Hver dag klokken 18:00 er det vaktskifte ved presidentpalasset. På lørdager blir det organisert gratisutflukter rundt palasset. Deltar du på en av disse, kan du få se det indre av den historiske bygningen og få besøke kontoret til presidenten.

På søndagene kl. 12:00, er det høytidelig flaggheising, en seremoni som tar 5-10 min. Det er æresvaktene fra det litauiske forsvaret som står for seremonien, og ofte har de ikke bare sine egne uniformer, men kler seg i middelaldersk bevæpning. Soldatene, kledd i rekonstruerte uniformer lik vaktene til storhertugen av 14. tallets Algirdas epoke, skal minne oss på at det litauiske forsvaret er voktere av landets hederlige historie. Dette er en del av en hundre års tradisjon.

Fakta om Litauen-Vilnius:

Valuta: Euro (EUR)

Nasjonaldag: 16. februar

Tidsforskjell fra Norge: +1 time

Hva skjer i Vilnius?

  • Jul i Vilnius – julemarked
    30. november 2019 – 07. januar 2020

Været i verden:

Sjekk yr.no for å se hvordan været er i Vilnius!

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.