Amfiteateret i Durrës

Amfiteateret i Durrës - By ADida - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=42828117

Det største romerske amfiteateret på Balkan ligger i Durrës. Her har det vært plass til 15.000 tilskuere, og stedet for gladiatorkamper og show med ville dyr. På vestsiden av amfiet, under sete-rekkene, ligger et kapell fra den første kristne tiden, med fresker og mosaikk-malerier.

Amfiteateret er et av de største og mest utsøkte monumentene som har overlevd fra den gamle byen. Det ble bygget i det andre århundre e.Kr., under regimet til den romerske keiser Trajan. Teateret ligger i sentrum av byen, og bare halvparten av teateret er avdekket. Stedet har et karakteristisk romersk struktur, med lite spor av gresk innflytelse.

Amfiteateret ble oppdaget på slutten av 1900-tallet, og er i dag en populær turistattraksjon. Stedet fungerer i dag som museum.

Litt historie

Byen Durrës, som fra gammelt av het Epidamnus eller Dyrrachium, var den første byen ved Adriaterhavet, grunnlagt i 627 f.Kr.

Amfiet ble brukt til forestillinger frem til det 4. århundre e.Kr. Jordskjelvet på 345/346-tallet skadet kanskje monumentet og avsluttet gladiator-kampene. Det "Early Christian kapell" ble plassert på amfiet i andre halvdel av 4. århundre. Kapellet ble dekorert med fresker. Senere, i det 6. århundre, ble det også dekket med mosaikk-malerier. Et annet kapell; Medieval kapell, kom til på 1300-tallet, og ble også dekorert med fresker.

I det 16. århundre, etter den ottomanske okkupasjonen, ble amfiet dekket til, og det ble bygget en "vegg" rundt området. 

Om lag en tredjedel av området ble oppdaget og utgravd i 1960 av Vangjel Toci;. Resten ble gravd ut av Lida Miraj i 1980. Men etter utgravingen har amfiet sakte forverret seg. Det ble ikke satt i gang noe naturvern-arbeid før på 2000-tallet, og byggingen fortsatte rundt på sidene av amfiet. I 2004 begynte Universitetet i Parma med restaureringsarbeid av stedet, for å redde monumentet.

Størrelsen

Amfiet har en elliptisk form med aksene 132,4 meter x 113,2 meter.  Selve arenaen er 61,4 meter x 42,2 meter og er 20 meter høye. Den er bygget i en skråning av åsen, og inne i amfiet er det trapper og gallerier på forskjellige nivåer. Kapellet med mosaikk er bevart. 

Et truet område

Amfiet er omgitt av byen Durrës på alle sider, og over en del av arenaen har det blitt bygd moderne boliger. Utbyggingspresset er med på å true langsiktig bevaring av området, men kommunen i Durrës planlegger nå å fjerne husene.
Det er strukturelle mangler, og mosaikker og malerier har sakte, men sikkert forfalt. I 2013 ble amfiet nominert av Europa Nostra, sammen med tretten andre områder, til å være et av de mest truede kulturminnene i Europa.

Amfiteateret i Durrës. Photo: Hons084 / Wikimedia Commons, via Wikimedia Commons

Fakta om Albania/Durrës:

Valuta: Lekë (ALL)

Nasjonaldag: 28. november

Tidsforskjell fra Norge: Ingen

Hva skjer i Durrës?

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.