Kong Zog's villa

Kong Zogs villa - By Joonas Lytinen (Source: Joonas Lytinen) [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons

På vestiden av byen, på toppen av en ås, ligger en praktfull rosa villa, som har overblikk over Durrës by og havna. Det var det tidligere sommerstedet til kong Zog.

Stedet ble brukt som sommerpalass av den albanske kongefamilien under regimet til monarkiet, og fremdeles er det et symbol på monarkiet i byen. (På albansk heter stedet; Vila mbretërore e Durrësit.)

Villaen ligger i åsen over byen, 98 meter over havet og har en fantastisk utsikt til havet på tre sider. Villaen ble bygget i 1926, og er formet som en ørn, designet av arkitekt Kristo Sotiri. Bygningen sto ferdig i 1937, noen måneder før kong Zog giftet seg med dronning Geraldine Apponyi de Nagy Appony.

Under kommunistregimet ble stedet brukt som gjestgiveri for kommunistiske partiledere. Villaen ble etter andre verdenskrig brukt som statlig mottak, og mange kommunistiske ledere, fra Nikita Khrusjtsjov til den kambodsjanske prins Sande Norodom Sihanouk, har vært gjester i bygningen. USA's tidligere president, Jimmy Carter, var også en av gjestene på 90-tallet.

Etter kommunismens fall ble villaen ført tilbake til kongens familie, men under uroen i Albania i 1997 ble interiøret i villaen vandalisert.

I 2007 ble villaen restaurert og overdratt til kronprins Leka av Albania. Villaen, eller palasset som noen sier, var en gang gitt til kong Zog av næringslivet i Durrës.  

Stedet er ikke mulig å besøke pr. nå (2015), da Det militære passer stedet, men en kan gå opp der og nyte utsikten. Det er også på vei til et fyrtårn, som har en enda bedre utsikt!

Fakta om Albania/Durrës:

Valuta: Lekë (ALL)

Nasjonaldag: 28. november

Tidsforskjell fra Norge: Ingen

Hva skjer i Durrës?

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.