Mor Teresa's plass

Sheshi Nëne Tereza (Mor Teresa's plass) er et av de mest populære landemerkene i Tirana. Det er det nest størst torget i Tirana, og ligger i området ved Universitetet. Stedet er oppkalt etter den fantastiske kvinnen Agnes Gonxha Bojaxhiu, kjent som Mor Teresa.

Agnes Gonxha Bojaxhiu, 1910-1977, er etnisk født albaner fra Skopje. Den lille damen, som fikk tilnavnet Mor Teresa, reiste rundt i verden og er berømt og har fått stor anerkjennelse for sitt arbeid blant fattige mennesker. I løpet av sin levetid ble flere utmerkelser og ærestitler skjenket henne. 

Etter hennes død ble hun "saligkåret" av pave Johannes Paul II, og fikk tittelen "Blessed Teresa of Calcutta".

Det står et lite momument til ære for henne, i det sørøstlige hjørnet av plassen som er oppkalt etter henne. Dette er enorm kilde til stolthet for albanerne, og dette er en av flere monumenter av henne som er plassert rundt i byen.

"Mor Teresa Dagen" (Dita e Nëne Terezës) den 19. oktober er en helligdag i Albania. Flyplassen i Tirana, Moder Teresa internasjonale lufthavn, ble oppkalt etter henne i 2002. Det største, sivile sykehuset i Tirana er også oppkalt etter henne. 

På østsiden av Mor Teresa's plass ligger det arkeologiske museet, og  bak torget Qemal Stafa stadion. Sør for plassen ligger Tirana Grand Park (Parku i Madh), et populært sted å dra til i helgene for mange barne-familier.

Fakta om Albania/Tirana:

Valuta: Lekë (ALL)

Nasjonaldag: 28. november

Tidsforskjell fra Norge: Ingen

Hva skjer i Tirana?

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.