Pyramiden - "Enver Hoxha Museum"

Denne spesielle bygningen ble åpnet i 1988. Bygningen var bygget som et museum, for å ære den tidligere albanske kommunist-diktatoren Enver Hoxha, og designet av hans datter Pranvera.  

Dette er nok antagelig den dyreste bygningen som har vært bygget i Albania. Og etter at kommunist-regimet kollapset, ble stedet et konferansesenter og tilhold for en natt-klubb, kalt "The Mummy". (Kanskje ikke så rart, da stedet engang var tenkt å skulle være et mausoleum for den avdøde diktatoren.) Bygningen har også vært base for NATO, frivillige organisasjoner og nå, i 2001, har et albansk TV-selskap tilhold i bygningen.

Siden Pyramiden stadig fikk nye eiere, førte det til massiv omsorgssvikt og stort forfall av bygningen. Også kombinert med den upopulære kommunistiske arven forbundet med byggingen, startet plyndringen av materialer og stedet ble dekket med graffiti.

Regjeringen har vært inne på tanken å rive pyramiden, for å gjøre plass til de nye parlamentsbygninger, men det pågår en sunn debatt om "ødeleggelse av fortiden og bevaring av parken". Noen mener at de bør bevare arven fra fortiden, selv om den er "mørk".

Foran bygningen står det et minnesmerke datert 1999, en "Freds-bjelle", gitt av barn fra byen Shkodra. Metallet i bjellen kommer fra tusenvis av patroner som ble avfyrt under det lovløse 1990-tallet.

Fakta om Albania/Tirana:

Valuta: Lekë (ALL)

Nasjonaldag: 28. november

Tidsforskjell fra Norge: Ingen

Hva skjer i Tirana?

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.