Alexander Nevsky-katedralen

Alexander Nevsky-katedralen er en av verdens største ortodokse kirker. Den er godt bevart og gir et interessant dykk inn i bulgarsk  historie og kultur.

Byggingen av den gullkuplede katedralen begynte i 1882 (var planlagt siden 19. februar 1879), da grunnsteinen ble lagt, men det meste av det ble bygget mellom 1904 og 1912. Saint Alexander Nevsky var en russisk prins. Katedralen ble bygget til minne om de 200.000 russiske, ukrainske, hviterussiske og bulgarske soldatene, som døde i den russisk-tyrkiske krigen i 1877-1878. Som et resultat av at Bulgaria ble frigjort fra tyrkisk herredømme. 

Katedralen ble designet av Alexander Pomerantsev, hjulpet av Alexander Smirnov og Alexander Yakovlev. Den endelige utformingen ble ferdig i 1898, og bygging og innredning ble gjort av et team av bulgarsk, russisk, østerriksk-ungarske og andre europeiske kunstnere, arkitekter og arbeidere.

Alexander Nevskij-katedralen  er en av de største ortodokse katedralene i verden. Katedralens forgylte kuppel er 45 m høy, og med klokketårnet ruver den hele 50,52 meter. Katedralen har 12 klokker, med en totalvekt på 23 tonn. Den tyngste veier 12 tonn og de letteste 10 kilo.

Interiøret er dekorert med italiensk marmor i forskjellige farger, brasiliansk onyx, alabast og andre luksuriøse materialer. Den sentrale kuppelen har "Fadervår" innskrevet rundt den, med tynne gullbokstaver. Deler av marmor og lysarmatur ble  laget i München, metall-elementene i porten kom fra Berlin, mens portene selv ble produsert i Karl Bamberg-fabrikken i Wien. Mosaikken ble sendt fra Venezia. Til venstre for alteret er det utstilt en "sak", som viser noe av levningene til Alexander Nevsky, gitt av den russisk-ortodokse kirken. Teksten på bulgarsk refererer til "relikvier", og elementet på skjermen ser ut til å være en del av et ribben.

St. Alexander Nevsky-katedralen er bygget i neo-bysantinsk stil og  fungerer som patriark-kirken i Bulgaria. Den er et symbol i Sofia og en av de største turist-attraksjonene i byen. Katedralen dekker et areal på 3,170 kvadratmeter og har plass til 10.000 mennesker. Det er den nest største katedralen på Balkan-halvøya etter St. Sava katedralen i Beograd.

Katedralen ligger ved siden av St. Sofia-kirken, kirken som byen Sofia er oppkalt etter. Andre kjente landemerker i umiddelbar er "Monument til den ukjente soldat", den bulgarske Academy of Sciences, National Gallery of Foreign Art, det bulgarske parlamentet og en park som hedrer Ivan Vazov, hvor man kan kjøpe håndlagde tekstiler, ikoner, og antikviteter i et lite loppemarked.

Fakta om Bulgaria/Sofia:

Valuta: Bulgarske lev (BGN)

Nasjonaldag: 3. mars

Tidsforskjell fra Norge: + 1 time

Hva skjer i Sofia?

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.