Ivan Vazov Nasjonal-teater

Ivan Vazov National Teater er Bulgarias største og eldste teater, men også det som skiller seg mest ut som det mest imponerende teateret i landet.

Nasjonal-teateret er et av de viktigste landemerkene i Sofia på grunn av sin beliggenhet og storslåtte arkitektur. Teateret ligger i sentrum av Sofia og dets byggverk vender mot City Garden.

Ivan Vazov nasjonalteater har en velutstyrt hovedscene med 750 seter, en mindre 120-seters scene og en ekstra 70-seters scene i fjerde etasje. Teatret har noen av landets beste skuespillere og sceneinstruktører , hvorav mange er veldig populære. 

Teateret ble grunnlagt i 1904 av kunstnere fra "Salza jeg Smyah" teater. I starten ble det kalt bare Nationaltheatret, men kort tid etter ble teateret oppkalt etter den fremtredende bulgarske forfatteren Ivan Vazov. Teatrets neoklassiske bygning er tegnet av de kjente  teater-arkitektene Hermann Helmer og Ferdinand Fellner fra Wien. Bygningen ble ferdig i 1906 og åpnet i 1907. En teaterskole ble etablert som en del av Nationaltheatret i 1925.

En brann i 1923 og bombingen under 2. verdenskrig, gjorde stor skade på bygningen, så teateret måtte restaureres i 1945. Da benyttet de anledningen til å øke antall plasser i hovedsalen, gjorde scenen mere romlig og moderne. Det meste av det opprinnelige ble bevart, men det ble gjort endringer i volum, interiør og fasade. Senere ble det en ny restaurering i 1971-75, pluss et nytt oppussings-prosjekt i  2006.

Bygningens fasade er avbildet på forsiden av den bulgarske 50 levs seddel, utgitt i 1999 og 2006.

Teateret har vært vertskap for produksjoner fra kjente teaterregissører bl.a. Alexander Morfov,  som har vært administrerende direktør ved teateret siden 1993.

Fakta om Bulgaria/Sofia:

Valuta: Bulgarske lev (BGN)

Nasjonaldag: 3. mars

Tidsforskjell fra Norge: + 1 time

Hva skjer i Sofia?

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.