Nasjonalbiblioteket St. Kyrillos og Methodios

Nasjonalbiblioteket er det største største biblioteket i landet, og det eldste kulturinstituttet etter frigjøringen av Bulgaria. Den nåværende bygningen er et av landemerkene i Sofia og monumentet av de hellige brødrene Kyrillos og Methodios, er en uadskillelig del av biblioteket.

Nasjonalbiblioteket ble bygget i nyklassisistisk stil og grunnlagt 4. april 1878. Tre år senere fikk det status som "det bulgarske nasjonalbiliotek". I 1924 ble det bulgarske "National Revival Arkiv" fusjonert inn. Nasjonalbiblioteket ble ødelagt i bombingen i 1940-43, og ble re-designet av det berømte bulgarske arkitektlaget "Vasilyov - Dimitur Tsolov", og bygningen ble fullført i perioden 1943-1953.

Biblioteket er oppkalt etter brødrene St. Kyrillos og St. Methodios. De er skaperne av det glogolittiske alfabetet. Det kyrilliske alfabetet er oppkalt etter St. Kyrillos (Cyril på engelsk.)

Her på Nasjonalbiblioteket samler, organiserer, bevarer de alt av trykte publikasjoner og annen type trykksaker som blir publisert i landet. Det er ellers et vanlig bibliotek, hvor alle bulgarere og utlendinger kan låne bøker.

Bibliotekets store samling

Nasjonalbiblioteket har en samling slaviske skrifter, mer enn 1700 originaler, som stammer fra det 11. til det 19. århundre. Her er også greske og andre utenlandske skrifter, med rundt 200 monumenter, fra det 9. til 19. århundre. Av "Eastern" skrifter, som inneholder rundt 3100 arabiske, 500 ottomanske og 150 persiske codicies, datert fra det 11. til det 19. århundre.

Her er ulike arkiver av ottomanske, arabiske og persiske dokumenter, katalogisert under "Innsamling av orientalske Arkiv" og "Nyere tyrkisk Arkiv", og 328 separate fond, hver sortert etter geografiske kriterier, som dekker en periode fra det 15. århundre til det første kvartal av det 20. århundre. Begge samlingene inneholder over 500.000 enheter og 714 registre.

Biblioteket har også gamle skriv og sjeldne verdisaker, en samling på rundt 30.000, i gammel kirkeslavisk, bulgarsk og annet fremmedspråk. Det dekker er periode fra det 15. til det 20. århundre, samt en samling av bulgarsk renessanse-trykk fra perioden før 1878.

En samling på rundt 2000 bøker, gamle trykk fra Orienten, på arabisk, tyrkisk og persisk, som dekker en periode fra 1593 til det første kvartal av det 20. århundre.

Bulgarsk historisk arkiv med over 1,5 millioner dokumenter under 700 separate arkiver, som dekker arbeidet med bulgarske politiske revolusjonære, økonomiske, kulturelle og offentlige personer fra det 18. til begynnelsen av det 20. århundre, samt historien om uavhengighetskampen i Makedonia og Øst-Trakia.

Her er også portretter og fotografer, en samling på over 80.000 bilder og illustrasjoner.

Fakta om Bulgaria/Sofia:

Valuta: Bulgarske lev (BGN)

Nasjonaldag: 3. mars

Tidsforskjell fra Norge: + 1 time

Hva skjer i Sofia?

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.