Engle-republikken Uzupis

Er du i Vilnius, så ta deg en tur til kunstner-republikken Uzupis, via en av de syv broene som fører deg dit. Den lille republikken har blitt sammenlignet med Københavns Christiania og Paris' Montmartre, og rommer kunstgallerier, kunstnerverksteder og kafeer, i tillegg til to kirker og en kirkegård. Morsomt er det at grunnloven her er oversatt til mange språk, og kan også leses på norsk!

Navnet Uzupis betyr "på den andre siden av elven", og du kommer dit ved å krysse elven Vilnia, som renner gjennom Vilnius. Uzupis er nevnt i historiske dokumenter så langt tilbake som i det 16. århundre, og er et av byens eldste distrikter. I 1997 erklærte distriktet seg som selvstendig stat, og selv om republikken er av beskjeden størrelse; kun 0,60 kvadratkilometer, har det eget flagg, valuta, president, grunnlov og nasjonalsang. Du kan til og med få stemplet passet ditt av medlemmer av Uzupis egen hær som teller rundt tolv mann.

I tidligere tider var dette et av Vilnius' fattigste områder, som for det meste var bebodd av håndverkere. De fleste av jødene i distriktet utvandret under Holocaust, og den jødiske gravlunden ble senere ødelagt av Sovjet. Under Sovjet-tiden ble denne delen av byen kraftig forsømt, og Uzupis var regnet som ett av de farligste stedene en kunne bevege deg inn i.

Etter at Litauen ble selvstendig stat i 1991, begynte kunstnere og bohemer å slå seg ned her og etterhvert blomstret Uzupis opp. I 1997 erklærte innbyggerne dette som egen stat og nasjonaldagen feires 1. april hvert år. Republikken har en Kardemommeby-liknende grunnlov, som kan leses i sin helhet på en egen langvegg der teksten er oversatt til en rekke språk, deriblant norsk.

Republikkens lokale severdighet er en statue av en engel som blåser i en trompet. Den er plassert midt på torget (4. april 2001), og skal representere distriktets kunstneriske frihet. Det er grunnen til at Uzupis ofte blir kalt "Englenes republikk".

En annen og like kjent skulptur, er en havfrue som vagler seg oppetter veggen nedenfor den ene broen. Det sies at havfruen lokker til seg folk fra hele verden, og de som lar seg overgi til hennes sjarm, blir her for alltid!

Det som rommer selve sjelen i Uzupis-kvartalet er det alternative galleri og kunsterkollektivet "Galera". Her stilles det ut kunstverk langs elvebredden, her kan du se utstillinger og installasjoner, og det holdes ofte ettermiddags-selskaper og fester, samt ulike arrangementer i hagen for både store og små barn.

Selv om det er biltrafikk på hovedbroen over til Uzupis, er området preget av en avslappet stemning og er et familievennlig sted. Med årene har Uzupis blitt et av Vilnius' mest prestisjefylte og dyreste områder å bo i, så mye har endret seg og stedet er ikke det samme som det var for ti år siden.

Uzupis ligger i gamlebyen i Vilnius og står på UNESCO's verdensarvliste. 

Fakta om Litauen-Vilnius:

Valuta: Euro (EUR)

Nasjonaldag: 16. februar

Tidsforskjell fra Norge: +1 time

Hva skjer i Vilnius?

 • Jazz Festival "Garsu Gelmes" - festival/konserter
  14. april 2018
 • Gate-musikk Uke!
  Det er mere i musikk enn konserter og kjente artister. "Street Music Week" er når band, store og små, inntar gatene i Vilnius og gir gratis konserter; jazz, funk og rock.
  Fra 19. mai 2018
 • "All evening of musicals" - konsert
  Den litauske stats symfoniorkester har konsert med solister, og vi får høre de mest berømte musikalene gjennom tidene. Sted: Countryyard of Vilnius Picture Gallery
  07. juni 2018
 • Culture Night - festival
  Vilnius' kulturnatt-festival foregår i juni, i en av de korteste nettene i året. Byen syder av folk som besøker forestillinger, utstillinger og lysshow. Alt gratis og kun en kveld!
  15. juni 2018
 • Litauens Sang- og danse-festival
  Hvert 4. år inntar sangfestivalen byen, hvor folk fra hele Litauen kommer sammen for et imponerende show med trad. sang og dans. En feiring så stor og unik at den ble satt på UNESCO's imateriell kulturarv-liste. I år feirer Litauen 100 år, så ekstra grunn til å feire med sang og dans.
  01. - 06. juli 2018
 • Midtsommer Vilnius Festival
  I en uke midt  juli holdes 10 forestillinger i byens hjerte - gårdsplassen til slottet. Spennende konserter inkl. Litauens egen rockelegende Andrius Mamontovas, oppsett av Shakespears "Hamlet" og konsert med det svenske elektrobandet "Little Dragon".
  16. - 27. juli 2018
 • Vilnius Burger Festival
  Ingen hemmelighet at lokalbefolkningen elsker sine burgere. Så derfor helt naturlig at byen har sin egen fest - for å kåre den beste hamburgeren!
  26. juli 2018
Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.