Presidentpalasset

Presidentpalasset, også kalt "Prezidentura" (presidentens kontor) til daglig, ligger på torvet, og uansett hvilken gate du velger for å gå til Daukanto Square, vil  den vakre bygningen med  barokk-tårnene rage over taket på palasset. 

Presidentpalasset fungerte i det 16. århundre som bolig for Vilnius biskoper. I det 18. århundre, da Litauen ble okkupert og annektert av det russiske imperiet, ble palasset bolig for generalguvernøren i Vilnius. Nå fungerer det som kontor for presidenten.

Russiske tsar Alexander I, franske-kongen Louis XVIII, keiser Napoleon Bonaparte og den polske offiseren Jozef Pilsudski har besøkt palasset.

1997 ble bygningen renovert, og i dag holder presidenten i Litauen og hans kansler til her. Her holdes møter og mottakelser av ledere fra andre land. Flagget veier over bygningen når presidenten er i Litauen, og senkes når han forlater landet. De tre nasjonale flaggene som heises foran bygningen, kan bli erstattet av flaggene til utenlandske besøkende når det er mottagelser.

Hver dag klokken 18:00 er det vaktskifte ved presidentpalasset. På lørdager blir det organisert gratisutflukter rundt palasset. Deltar du på en av disse, kan du få se det indre av den historiske bygningen og få besøke kontoret til presidenten.

På søndagene kl. 12:00, er det høytidelig flaggheising, en seremoni som tar 5-10 min. Det er æresvaktene fra det litauiske forsvaret som står for seremonien, og ofte har de ikke bare sine egne uniformer, men kler seg i middelaldersk bevæpning. Soldatene, kledd i rekonstruerte uniformer lik vaktene til storhertugen av 14. tallets Algirdas epoke, skal minne oss på at det litauiske forsvaret er voktere av landets hederlige historie. Dette er en del av en hundre års tradisjon.

Fakta om Litauen-Vilnius:

Valuta: Euro (EUR)

Nasjonaldag: 16. februar

Tidsforskjell fra Norge: +1 time

Hva skjer i Vilnius?

 • Jazz Festival "Garsu Gelmes" - festival/konserter
  14. april 2018
 • Gate-musikk Uke!
  Det er mere i musikk enn konserter og kjente artister. "Street Music Week" er når band, store og små, inntar gatene i Vilnius og gir gratis konserter; jazz, funk og rock.
  Fra 19. mai 2018
 • "All evening of musicals" - konsert
  Den litauske stats symfoniorkester har konsert med solister, og vi får høre de mest berømte musikalene gjennom tidene. Sted: Countryyard of Vilnius Picture Gallery
  07. juni 2018
 • Culture Night - festival
  Vilnius' kulturnatt-festival foregår i juni, i en av de korteste nettene i året. Byen syder av folk som besøker forestillinger, utstillinger og lysshow. Alt gratis og kun en kveld!
  15. juni 2018
 • Litauens Sang- og danse-festival
  Hvert 4. år inntar sangfestivalen byen, hvor folk fra hele Litauen kommer sammen for et imponerende show med trad. sang og dans. En feiring så stor og unik at den ble satt på UNESCO's imateriell kulturarv-liste. I år feirer Litauen 100 år, så ekstra grunn til å feire med sang og dans.
  01. - 06. juli 2018
 • Midtsommer Vilnius Festival
  I en uke midt  juli holdes 10 forestillinger i byens hjerte - gårdsplassen til slottet. Spennende konserter inkl. Litauens egen rockelegende Andrius Mamontovas, oppsett av Shakespears "Hamlet" og konsert med det svenske elektrobandet "Little Dragon".
  16. - 27. juli 2018
 • Vilnius Burger Festival
  Ingen hemmelighet at lokalbefolkningen elsker sine burgere. Så derfor helt naturlig at byen har sin egen fest - for å kåre den beste hamburgeren!
  26. juli 2018
Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.