St. Anne-kirken

Den vakre kirken St. Anne i Vilnius, er en av Vilnius mest populære severdigheter og et flott symbol for byen, med sine imponerende tårn, vakre kunstverk, smijernsporter og utsmykninger.

St. Anne-kirken  er et mesterverk fra siste delen av den gotiske tidsperioden. Kirken ble bygget på slutten av det 14. århundre, til Anna, konen til Hertugen av Litauen; Vytautas den Store. Det første kirken som ble bygget i tre, ble ødelagt av brann, men ble i 1500 gjenoppbygget av fransiskanerne, og denne gangen ble kirken bygget i teglstein. I hele fem århundrer har kirken stått nesten uendret.

Populære legender sier at Napoleon Bonaparte, som ble fascinert av skjønnheten i kirken, ønsket å ta denne "perlen" med seg tilbake til Paris og sette den ved siden av Notre Dame. Virkeligheten var nok ikke så romantisk, for under marsjen av Napoleons hær gjennom Litauen, ble kirken inntatt av det franske kavaleriet. Men uansett nevnte Napoleon i et brev til sin kone at "Vilnius er en veldig vakker by". Mye av skjønnheten til kirken ligger i de 33 forskjellige typene med teglstein, som er brukt.

St. Anne-kirken, som har overlevd til i dag uten å ha blitt endret gjennom 500 år, har blitt et symbol på Vilnius.

Kirken er i dag en av de vakreste og mest berømte bygningene i Vilnius, og har et enestående utseende. Ved en nærmere titt, kan man se bokstavene A og M i hovedfasaden av St Annes. Bokstavene A og M kunne stå for det latinske Ana Mater Maria eller Ave Maria, dvs. "Saint Anne - Mother of Mary" eller ganske enkelt Anna. Enkelte eksperter hevder at støttene på Gediminas-tårnet har blitt fremhevet i sammensetningen av fasaden med tre tårn av kirken som tilsvarer de tre pilarer.

Senere, i det 19. århundre, designet arkitekten Nikolajus Ciaginas et klokketårn, bygget i neo-gotisk stil.

Ved siden av St. Anne-kirken ligger Bernardine-kirken og -klosteret, som også bygget i gotisk stil.

Åpningstider i kirken hver dag:

Mai - september kl. 11:00 - 18:00
Oktober - april kl. 17:00 - 19:00

Fakta om Litauen-Vilnius:

Valuta: Euro (EUR)

Nasjonaldag: 16. februar

Tidsforskjell fra Norge: +1 time

Hva skjer i Vilnius?

 • Jazz Festival "Garsu Gelmes" - festival/konserter
  14. april 2018
 • Gate-musikk Uke!
  Det er mere i musikk enn konserter og kjente artister. "Street Music Week" er når band, store og små, inntar gatene i Vilnius og gir gratis konserter; jazz, funk og rock.
  Fra 19. mai 2018
 • "All evening of musicals" - konsert
  Den litauske stats symfoniorkester har konsert med solister, og vi får høre de mest berømte musikalene gjennom tidene. Sted: Countryyard of Vilnius Picture Gallery
  07. juni 2018
 • Culture Night - festival
  Vilnius' kulturnatt-festival foregår i juni, i en av de korteste nettene i året. Byen syder av folk som besøker forestillinger, utstillinger og lysshow. Alt gratis og kun en kveld!
  15. juni 2018
 • Litauens Sang- og danse-festival
  Hvert 4. år inntar sangfestivalen byen, hvor folk fra hele Litauen kommer sammen for et imponerende show med trad. sang og dans. En feiring så stor og unik at den ble satt på UNESCO's imateriell kulturarv-liste. I år feirer Litauen 100 år, så ekstra grunn til å feire med sang og dans.
  01. - 06. juli 2018
 • Midtsommer Vilnius Festival
  I en uke midt  juli holdes 10 forestillinger i byens hjerte - gårdsplassen til slottet. Spennende konserter inkl. Litauens egen rockelegende Andrius Mamontovas, oppsett av Shakespears "Hamlet" og konsert med det svenske elektrobandet "Little Dragon".
  16. - 27. juli 2018
 • Vilnius Burger Festival
  Ingen hemmelighet at lokalbefolkningen elsker sine burgere. Så derfor helt naturlig at byen har sin egen fest - for å kåre den beste hamburgeren!
  26. juli 2018
Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.