Storhertugens palass i Vilnius - Palace of Grand Dukes

Palasset til storhertugene av Litauen - Palace of Grand Dukes of Litauen - ligger her i Vilnius. Det rekonstruerte palasset er i dag museum, og en multifunksjonell bygning, hvor det foregår konserter og arrangementer av forskjellige slag.

Det ble bygget i det 15. århundre for herskerne i storhertugdømmet Litauen og for fremtidige konger av Polen. Palasset ble bygget i det nedre slotts-området, og utviklet seg gjennom årene, fra det 16. og til midt på det 17. århundre. I fire århundrer var palasset det politiske, administrative og kulturelle senstrum av Polen-Litauen. Det var et av de mest kjent palass i Europa.

I 1801 ble palasset revet, men i 2002 begynte arbeidet med å bygge en rekonstruksjon av det gamle palasset på tuftene av den gamle bygningen. Det nye palasset ble åpnet 6. juli 2009. 

I dag ligger det som før lå, i hjertet av Vilnius. Det  multifunksjonelle museet, med sine vakre haller, bygget i gotisk, renessanse og tidlig-barokk stil, er nå et ideelt sted å arrangere offentlige arrangementer, offentlige besøk, konferanser, møter, seminarer, konserter, forestillinger, mottakelser etc.

En del av det rekonstruerte palasset er offisielt overført til museum. Her er det to utstillings turløyper som er direkte knyttet til de historiske deler av denne bygningen.
Den ene løypa viser den historiske og arkitektoniske utviklingen av palasset, som markerer de gamle ruinene, utgravde gjenstander og ved hjelp av modeller og ikoner.
Gjennom den andre løypa får de besøkende se de hallene, som har blitt rekonstruert på en slik måte at det viser utviklingen av arkitektoniske stilarter, fra slutten av gotisk til renessanse og tidlig barokk.

Gjenoppbyggingen av palasset til storhertugene av Litauen er en av de viktigste prosjektene i Litauens millenniums-program. Gjenoppbyggingen av palasset i Vilnius, godkjent av det litauiske parlamentet og regjeringen i 2001 og 2002, er sett på som viktig for nasjonal selvbevissthet og for å bevare historien, og restitusjon av historiske sannheter om Litauens selvstendighet og Litauens bånd til Europa.

Åpningstider museet:
Tirsdag, onsdag, fredag og lørdag fra kl. 10:00 - 18:00*
Søndag fra kl. 10:00 - 16:00*

Mandager  og de fleste off.helligdager stengt.

*Billettkontoret stenger en time før museumet stenger.

Fakta om Litauen-Vilnius:

Valuta: Euro (EUR)

Nasjonaldag: 16. februar

Tidsforskjell fra Norge: +1 time

Hva skjer i Vilnius?

 • Jazz Festival "Garsu Gelmes" - festival/konserter
  14. april 2018
 • Gate-musikk Uke!
  Det er mere i musikk enn konserter og kjente artister. "Street Music Week" er når band, store og små, inntar gatene i Vilnius og gir gratis konserter; jazz, funk og rock.
  Fra 19. mai 2018
 • "All evening of musicals" - konsert
  Den litauske stats symfoniorkester har konsert med solister, og vi får høre de mest berømte musikalene gjennom tidene. Sted: Countryyard of Vilnius Picture Gallery
  07. juni 2018
 • Culture Night - festival
  Vilnius' kulturnatt-festival foregår i juni, i en av de korteste nettene i året. Byen syder av folk som besøker forestillinger, utstillinger og lysshow. Alt gratis og kun en kveld!
  15. juni 2018
 • Litauens Sang- og danse-festival
  Hvert 4. år inntar sangfestivalen byen, hvor folk fra hele Litauen kommer sammen for et imponerende show med trad. sang og dans. En feiring så stor og unik at den ble satt på UNESCO's imateriell kulturarv-liste. I år feirer Litauen 100 år, så ekstra grunn til å feire med sang og dans.
  01. - 06. juli 2018
 • Midtsommer Vilnius Festival
  I en uke midt  juli holdes 10 forestillinger i byens hjerte - gårdsplassen til slottet. Spennende konserter inkl. Litauens egen rockelegende Andrius Mamontovas, oppsett av Shakespears "Hamlet" og konsert med det svenske elektrobandet "Little Dragon".
  16. - 27. juli 2018
 • Vilnius Burger Festival
  Ingen hemmelighet at lokalbefolkningen elsker sine burgere. Så derfor helt naturlig at byen har sin egen fest - for å kåre den beste hamburgeren!
  26. juli 2018
Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.