Belvedere palasset

Den vakre parken Belvedere, like utenfor byen, er verdt et besøk. Stedet minner om Slottet i Versailles, og parken er formet på fransk vis, med gruslagte stier og vannspeil, omgitt av hekker. Det er kanskje ikke så rart at det ble slik, da han som var ansvarlig for hagen tidligere hadde jobbet nettopp i Versailles.

Belvedere slott, er et palass fra barokken, bygd av prins Eugene av Savoia. Belevedere ligger i distriktet Landstrasse, sørøst for byens sentrum.

Etter at Eugene kjøpte landområdet i 1697, fikk han anlagt en stor park. Slottet startet som en forstadsvilla, men i 1714 startet han arbeidet med å bygge det vi i dag kaller Nedre Belvedere.  Han bygde en villa med oransjeri - en vinterhage -  og med et galleri med malerier og med boliger som sto i stil. Arkitekten var Johann Lukas av Hildebrandt, en av Østerrikes viktigste arkitekter i barokk-tiden, og dette representerte hans største mesterverk. Nedre Belvedere ble ferdig bygget i 1716.

Taket i Marmorsalen hyller prins Eugene som den nye Apollon. I rommet er også en skulptur kalt "Prins Eugenes oppstandelse". Her er flotte skulpturer og et marmorgalleri med gips-figurer av Domenico Parodi. Tordensalen har takfresker av Altomonte og arkitektur av Gaetano Fanti. Den offisielle spisesalen ligger i østfløyen.

Mens Belvedere ble bygd, ble samtidig hagen formet på fransk vis. Her er et stort vannbasseng i øvre del, og trappene og vannfaller med nymfer og gudinner er der forsatt. Blomsterbedet har grodd igjen, men skal restaureres.

Øvre Belvedere ble bygd i perioden 1720-1723. Denne delen skulle være en avslutning av hagen, og være enkelt bygget. I Marmorsalen her ble Østerrikes uavhengighetserklæring singert 15. mai 1955. Arkitekten het også her Johann Lukas von Hildebrandt. Ikke lenger etter ble bygningen bygd ut for å bli sommerresidenten til prins Eugene.

I 1752 solgte prinsens arving hele komplekset til Maria Teresa av Østerrike. Maria Teresia døpte palasset Belvedere. Senere ble det ytterligere utvidet. Siden 1775 har Belvedere huset en samling av kongelige malerier etter keiser Josef II. I 1806 ble også samlingen fra slottet Ambras flyttet til Nedre Belvedere. Senere, i 1890,  ble begge samlingene flyttet til Kunsthistoriemuseet. Den siste som bodde på Belvedere var Franz Ferdinand av Østerrike. 

Belvedere har fungert som museum siden 1. verdenskrig. 
Under 2. verdenskrig ble det brann i bygningen, og Gullkabinettet ble fullstendig utbrent og måtte gjenoppbygges.

Stedet er nå et av de mest kjente palass i Wien, og gir en idyllisk setting for et eventyr-bryllup og er selvfølgelig veldig populært.

Det mest storslåtte rommet i Øvre Belvedere er Marmorhallen, og fra balkongen der har en kanskje den mest berømte utsikten over Wien. (Kjent som Canaletto utsikt.)

Faktra om Østerrike-Wien:

Valuta: Euro (EUR)

Nasjonaldag: 26. oktober

Tidsforskjell fra Norge: Ingen

Hva skjer i Wien?

  • Andrea Bocelli - konsert
    24. mars 2018
Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.