Hofburg - keiserpalasset

Utenfor Hofburg palasset i Wien

Hofburg Palasset er en bare "må-se"-plass når du besøker Wien. Opprinnelig var Hofburg-palasset et befestet slott fra 13. århundre. Her er keiser-familiens leiligheter med Sisi-museet, den keiserlige vinkjelleren dekker tre etasjer, det keiserlige skattkammeret  og sølv-kolleksjonen med over 7000 varer. 

Stedet er kjempestort, nesten som en "by i byen", og omfatter hele 240.000 kvm. Stedet har 18 vinger, 19 gårdsrom og tilsammen over 2600 rom.

Frem til 1918 var Hofburg sentrum av det gigantiske Habsburg-imperiet. Opprinnelig planlagt som et overdådig "Keiser forum", ble eiendommen bygget opp majestetisk av de habsburgske keisere, fra det 13. århundre "Alte Burg", til det nyeste tillegget fra rundt 1900. Hofburg palasset er et knutepunkt for imperial makt og var hjemmet til Habsburgerne i over 600 år.  

I dag er Hofburg i Wien det offisielle setet til den østerrikske presidenten.

Keiser-leilighetene

De tidligere private leilighetene til keiser-familien i Hofburg palasset, er i dag åpent for publikum. Her kan du se hvordan dagliglivet til monarkene var. Keiser Franz Josef og hans Elisabeth bodde her med sine barn og hele kongefamilien. Hvert medlem av familien hadde sine egne leiligheter eller suiter i en av de mange vingene. Hver leilighet er rikt dekorert i empire-, barokk- og rokokko-stil. Fra dette stedet representerte de det Habsburgske riket og regisserte sin politikk. 

Sisi-museet

Vakre og hyllede keiserinne Elisabeth - kalt Sisi - har for lengt blitt en kultfigur. Sisi-museet er en del av Keiser-palasset, og blant høydepunktene er mange personlige gjenstander eid av Elisabeth, samt de mest kjente portrettene av den vakre keiserinnen. Elisabeths privatliv er i sentrum av utstillingen; hennes opprør mot rettsapparatet, hennes flukt inn i skjønnetens kult, hennes besettelse av å være slank og overstrømmende poetisk. Fra den bekymringsløse tiden som ung jente i Bayern, til den overraskende forlovelsen med den østerrikske keiseren, til hennes 1898 attentat i Geneve, viser museet det rastløse livet til denne legendariske keiserinnen.

Det keiserlige skattkammeret 

Et av verdens viktigste skattekammer finnes her i  Wien, i den eldste delen av keiserpalasset (fra det 13. århundre), finner du kronene "Crown of the Holy Roman Empire" fra ca. 962 og den østerrikske keiserkronen fra 1602. I tillegg også den burgundiske skatten fra det femtende århundre og skatten fra "The Golden Fleece".
NB! Skattkammeret er stengt fra 02.-26. februar 2016 pga renovering!

Den spanske rideskolen

Rett på utsiden av Hofburg palasset ligger den Spanische Hofreitschule - eller Den spanske rideskolen - som vi sier på norsk. Den ble etablert i 1572 og hadde ansvar for rideopplæringen ved hoffet. Etter at Østerrike ble republikk i 1918, ble skolen åpnet for andre.

Rideskolen bruker lipizzaner-hester, og har fått sitt navn etter de spanske hestene.klassisk ridekunst. Skolen er en av de viktigste og mest prestisjefulle institusjoner innen klassisk ridekunst.

Den spanske rideskolen i Wien med sin berømte Lippizzaner ballett kan oppleves "live" i en atmosfære av barokk ved Keiser-palasset. Her kan du beundre rideferdigheter av høyeste rang, fra piruetter til caprioles.

Det keiserlige kapell i Hofburg

Wiens Gutte-kor og medlemmer av Wiener Statsoperaen, er kjent som hoffmusikere (Court Music Orchestra), og deltar på høymesse i keiser-kapellet på søndager og religiøse helligdager.
I kapellet, som ligger på den eldste delen av slottet, framfører Court Music Orchestra verker av gamle og nye mestere. De klokkeklare stemmene til de unge guttene, som er ledsaget av musikere av første rang, er fantastisk å høre på.

Hofburg kongress-senter

Der hvor keiserfamilien en gang bodde, arrangeres det rundt 300 arrangementer hvert år.
Her finnes 35 konferanserom, i en keiserisk atmosfære Stedet er gjennomsyret av eleganse og ligger i det gamle keiserpalasset fra det 13. århundre, den nye delen fra rundt 1900 og "Leopold Wing" fra det 17. århundre.
"Redouten"-salen, bygget i 1705 som en keiserlig operahus, ble ødelagt av brann i 1992, men ble renovert til den engang var, og innredet med moderne malerier.

Med en rekke museer som "Imperial Treasury Wien" eller "Neue Burg", kunstgallerier og prestisjetunge samlinger, er det mye å se.

Her finner du mer enn to dusin samlinger av internasjonal klasse. Her kan du ta en keiserlig reise gjennom historie, kunst og luksus. Du finner kaféer, restauranter, torg og parker, så her i Hofburg må du ha god tid. 

Åpningstider i Keiser-palasset:

September til juni, fra kl. 09:00 - 17:30.
Juli til august, fra kl. 09:00 - 18:00.

Guidede turer, også for barn.

Faktra om Østerrike-Wien:

Valuta: Euro (EUR)

Nasjonaldag: 26. oktober

Tidsforskjell fra Norge: Ingen

Hva skjer i Wien?

  • Andrea Bocelli - konsert
    24. mars 2018
Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.