Schönnbrunn-palasset

Schönbrunn-palasset/-slottet i Wien

En stor severdighet er det praktfulle slottet Schönbrunn, et av Europas mest imponerende barokkpalass. Her er en fortryllende park, Palme-huset med sine tre paviljoner er en fantastisk hage med tropiske planter, Labyrinten, Gloriette og Schönnbrunn Zoo. Noe for hele familien, og det er lurt å beregne god tid.

Schönbrunn Palace, den tidligere sommerresidensen til keiserfamilien, er en av Europas mest imponerende barokkpalass.

Landet hadde vært i besittelse av Habsburgerne siden 1569. Kona til keiser Ferdinand II. hadde en sommerbolig bygget der i 1642, som hun kalte "Schönbrunn". Palasset og hage-komplekset bygget er fra 1696. Etter den tyrkiske okkupasjonen, ble stedet redesignet fra grunnen av Maria Theresa, i tiden etter 1743. 

Keiser Franz Josef, som senere giftet seg med den fortryllende Sisi og regjerte  fra 1848-1916, ble født her i 1830. Monarken tilbrakte sine siste år i palasset, som ble overdratt til den nye republikken Østerrike, bare to år etter hans død. I dag er palasset en del av UNESCOs kulturarv på grunn av sin historiske betydning, dens unike begrunnelse og sine flotte møbler.

Rommene, som vises for publikum på guidede turer, er for det meste innredet i rokokkostil. De fleste av vegger og tak er dekket med hvitlakkerte overflater med ornamenter dekket med bladgull. Bøhmiske lysekroner i krystall og hvite porselens-flisovner, er derfor en del av det harmoniske designet. Boligkvarteret og kontorene som ble brukt av keiser Frans Josef, er enkle og meget beskjedne; derimot er mottagelses-rommene og gjesteværelsene  mye mer overdådige. I 1772 holdt det seks år gamle vidunderbarnet Wolfgang Amadeus Mozart, konsert i Speilsalen.

I Det runde kinesiske rommet, holdt Maria Theresa hemmelige konsefranser med sin kanseller prins Kaunitz. Napoleon møtte sine generaler i "Vieux Laque"-rommet. I Den blå kinesiske salongen, signerte keiser Karl sin fornektelse av kronen i 1918, som markerte slutten på 640 år under Habsburgs herredømme i Østerrike, og bortfallet av monarkiet.

"The Room of Millions", panelt med rosentre og dekorert fra gulv til tak med uvurderlige indiske og persiske miniatyrer, er trolig den mest storslåtte rococco-rommet i hele verden. Wienerkongressen danset i "Grand Gallery" i 1814-1815. I dag gir den østerrikske regjeringen statlige mottak der, når viktige statsledere kommer til Østerrike for offisielle besøk.

Faktra om Østerrike-Wien:

Valuta: Euro (EUR)

Nasjonaldag: 26. oktober

Tidsforskjell fra Norge: Ingen

Hva skjer i Wien?

  • Andrea Bocelli - konsert
    24. mars 2018
Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.