St. Stephan-katedralen/Stefansdomen

Stefansdomen i Wien

St. Stephan-katedralen eller Stefansdomen er symbolet på Wien, og et "must" for alle som besøker byen! Byggingen av domen startet i det 12. århundre. I dag er det en av de mest viktigste gotiske strukturene i Østerrike.

Katedralen er 107,2 meter lang og 34,2 meter bred. Den har fire tårn, og det høyeste er det sørlige tårnet på 136,44 meter. Tårnsalen, der det er en gigantisk utsikt over Wien, kan du nå via 343 trappetrinn. I alt 13 bjeller henger her, men den mest kjente klokken i Stefansdomen, Pummerin, ligger i det 68,3 meter høye nordlige tårnet. Det er den nest største frittsvingende stemte klokke i kirkene i Europa.

På taket av Stefansdomen ble det lagt fargerike takstein for å synliggjøre den kongelige og keiser tohodede ørn og våpenskjold, tilhørende byen Wien. Interiøret i Stefansdomen har blitt endret igjen og igjen opp gjennom århundrene, helt til barokken.

Hvis du besøker kirken, kan du i tillegg til verdifulle alter og sidekapeller, også se den imponerende katedralens skatter, inkludert levninger dekorert med gull og edelstener, monstrances, liturgiske tekster og bøker.

Mange viktige personer har fått sitt siste hvilested i Stefansdomen; keiser Fredrik III. som er gravlagt i en imponerende marmorsarkofag. Bare lokket på graven hans veier alene åtte tonn. Eugene av Savoia har sitt siste hvilested i et privat kapell. Også kjente navn som er  begravd i katakombene i Stefansdomen inkluderer Habsburgs hertug Rudolph IV., "Grunnleggeren", som la ned grunnsteinen for det gotiske rekonstruksjon av katedralen i 1359. I tillegg finnes gravene til Wiens kardinaler og erkebiskoper i katakombene.

Stefansdomen er også en kirke, hvor det holdes syv gudstjenester hver dag og ti på søndager! Domen er alltid fantastisk dekorert, og spesielt på høytidsdager som påske, pinse og jul er det fullt opp med kirkegjengere her. Ved spesielle anledninger og på festdager, kan en høre klokka Pummerin ringe til gudstjeneste...

I St.Stephan-katedralen blir det holdt konserter hvert år til påske og i adventstiden.

Åpningstider i St. Stephan-katedralen:

Mandag - lørdag, fra kl. 06:00 - 22:00
Søndag, fra kl. 07:00 - 22:00
Helligdager, fra kl. 07:00 - 22:00

Det tilbys guidede turer i katedralen, katakombene og i klokketårnet.

Faktra om Østerrike-Wien:

Valuta: Euro (EUR)

Nasjonaldag: 26. oktober

Tidsforskjell fra Norge: Ingen

Hva skjer i Wien?

  • Andrea Bocelli - konsert
    24. mars 2018
Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.