Rådhuset i Gdansk, Kongeveien og Historisk Museum

Gdansk's gamle rådhus, er en staselig bygning langs Kongeveien, og ligger i Markeds-gaten, ikke langt fra den populære Neptun-statuen. Gdansk historiske museum holder også til her i Rådhuset.

Rådhuset er den nest høyeste bygningen i Gdansk, nest etter Maria-kirken. Bygningen ble opprinnelig reist på 1200-tallet, men ble ødelagt i storbrann i 1556, og gjenreist i dagens renessansestil. Rådhuset har et klokketårn på 81,5 meter, og huser et klokkespill med 37 klokker. På toppen av spiret står en forgylt statue av den polske kongen Sigismund II Augustus, i naturlig størrelse. 

Kongeveien

Som så mange av Polens byer, har Gdansk en Kongevei for statlige prosesjoner. Når  kongen av Polen reiste fra Warszawa til Gdansk, ankom han byen gjennom Brama Wyzynna (Høylandsporten), fortsatte gjennom Zlota Brama (Den gyldne port), og deretter langs ulica Dluga - markedsgaten og torget til Zielona Brama (Den grønne porten). Selv om han ikke gjorde denne reisen så ofte, var det svært lønnsomt for han å besøke Gdansk, pga alle skatteinntektene som kom fra handelen her.

Det er vanskelig å komme til bygningen med bil, fordi ulica Dluga (markedsgaten) er gågate hele året igjennom. 

Historisk Museum

I dag huser bygningen også Gdansk's Historiske Museum. Her er det mange utstillinger, som representerer byens historie. I turistsesongen (vår og sommer), er det mulighet til å besøke galleriet i tårnet. Det rager 50 meter over bakken, og har en flott utsikt over Gdansk.

Fakta om Polen-Gdansk

Valuta: Zloty (PLN)

Nasjonaldag: 3. mai

Tidsforskjell fra Norge: Ingen

Hva skjer i Gdansk?

  • The Kelly Family - konsert - pop
    6. april 2018
  • Andrea Bocelli - konsert
    26. januar 2019
Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.