Maria-kirken

På den store markedsplassen i Krakow ligger den vakre Maria-kirken (St.Mary-kirken.). Det er en av de store attraksjonene i Krakow, og er en populær severdighet. Et tur opp i tårnet, for å se på den kjempestore klokka og å nyte utsikten over byen, er vel verdt et besøk.

Polens viktigste, og mest berømte kirke; Maria-kirken, ble bygd i 1222, men ble ødelagt etter et angrep fra mongolene. Den nåværende kirken ble bygget på 1300-tallet, og da bygget i gotisk stil, slik den fremstår i dag. Kirken er vakker, både utvendig og innvendig.

Den fineste kirken i Europa?

I dag regnes Maria-kirken som en av de fineste kirkene i Europa, og interiøret er forbløffende. Best kjent er kanskje det vakre alteret, som er utformet i tre av den tyske skulptøren og maleren Wit Stwosz (Veit Stoss). Det er det største i hele Europa, og utskjæringene tok mer enn 10 år å lage.  Det blir regnet som et av hovedverkene i polsk middelalderkunst.

Legenden om de to tårnene

Et karakteristisk element med kirken er høydeforskjellen på de to tårnene. I en gammel legende fortelles det at det var to brødre som jobbet side om side med å bygge de to tårnene til kirken. De konkurrerte med hverandre, og begge ville skape det fineste og høyeste tårnet. Det oppsto en krangel, og det endte med at den ene broren drepte den andre. Etter hvert fikk han dårlig samvittighet, og tok sitt eget liv. Det lille tårnet (til den drepte broren) ble senere bygd opp. Det er nå klokketårnet og er 69 meter høyt, mens kirkens nordlige tårn er 80 meter høyt.

Fakta om Polen-Krakow

Valuta: Zloty (PLN)

Nasjonaldag: 3. mai

Tidsforskjell fra Norge: Ingen

Hva skjer i Krakow?

 • "Glass - Krakow Industry and Art 1931-1998" - utstilling
  12. juni 2014 - 31. des. 2020
 • "Lady with an Ermine" - Wawel Castle - utstilling
  Leonardo da Vinci
  1. juni 2012 - 31. des. 2020
 • Konsert - The Kelly Family - pop&rock
  "We Got Love"
  08. april 2018
 • Konsert - Metallica - pop&rock
  "World Wired Tour"
  28. april 2018
Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.