Wawel-høyden med slottet og katedralen

På Wawel-høyden sørvest i gamlebyen ligger det storslåtte kongelige slott, en gang sete for de polske konger.  Ved siden av slottet ligger katedralen fra det 14. århundre, hvor de kongelige ble begravet. Drar du til Krakow, må du få med deg en tur hit.

Wawel-høyden - eller Polens "Akropolis" - som noen kaller det, ligger på en bakketopp ved elven Wislas vestre bredd, sør i gamlebyen. Høyden rager 228 meter over havet, og har en stor symbolsk verdi for polakkene. Her ligger noen av Polens største nasjonalskatter. Arkeologiske utgravninger viser at de eldste bosetningene på Wawel er fra det 4. århundre.

Slottet på Wawel-høyden

Kongeslottet i Krakow, som ligger høyt og fritt oppe på Wawel-høyden, var kongelig residens og herfra styrte landets herskere Polen i fem århundre - fra 1038 til 1596. Slottet var opprinnelig bygget i gotisk stil, men på 1500-tallet ble det omskapt til renessansestil, da italienske arkitekter ble leid inn. 

Da slottet ble ombygd, ble det bygget på ekstra tårn og utbygg, blant annet "Danske tårnet". I slottets skattekammer, finnes det i dag kun en eneste gjenstand igjen av de originale polske kronjuvelene, og det er et sverd, kjent som "Szczerbiec". De andre delene av kronjuvelene ble fjernet under et angrep av den prussiske hæren i 1794.

Da Krakow mistet sin status som hovedstad i 1609, forfalt slottet, og da byen senere ble delt i tre, og okkupert av Østerrike, ble slottet blant annet brukt til soldatbrakker. Men senere ble slottet restaurert, og i 1961 ble alle gjenstander som hadde blitt plyndret av den tyske okkupasjonsmakten under andre verdenskrig ført tilbake, slik at slottet igjen fremstår som Polens kulturelle sentrum. Det har også vært bispesete siden det 10. århundre.

Kroningskirken Wawel katedralen

Wawels første katedral er fra 1020, og ruinene av denne er fortsatt synlige.

Dagens Wawel-katedral sto ferdig i 1364, og er kjent som kirken der de polske kongene ble kronet.  Katedralen er Polens viktigste kirke, og er med sin tusenårige historie et av byens mest interessante steder. I tillegg til å være kroningskirke, var den også begravelseskirke for polens konger og dronninger gjennom flere århundrer. Pave Johannes Paul II, holdt sin første messe i Wawel-katedralen i 1946, og han ligger begravet her, sammen med utallige konger og viktige personer gjennom historien. Fortsatt kan man se gravene til flere konger, blant annet Kasimir III, som er begravet i katedralen.

Den vakre katedralen har en god blanding av ulike stilarter. Mye av grunnen er at den opp igjennom årene har fått 18 mindre kapeller bygget rundt seg, og alle er i dag fulle av kunst og skatter. 

Det berømte Sigismund-kapellet har en berømt kirkeklokke fra år 1520, som veier hele 10 tonn. I dag brukes den ved store anledninger, som for å markere krig og fred, 1. påskedag eller valg av ny pake. Det er anledning til å gå opp i toppet av kapellet og nyte utsikten over Krakow.

Fakta om Polen-Krakow

Valuta: Zloty (PLN)

Nasjonaldag: 3. mai

Tidsforskjell fra Norge: Ingen

Hva skjer i Krakow?

 • "Glass - Krakow Industry and Art 1931-1998" - utstilling
  12. juni 2014 - 31. des. 2020
 • "Lady with an Ermine" - Wawel Castle - utstilling
  Leonardo da Vinci
  1. juni 2012 - 31. des. 2020
 • Konsert - The Kelly Family - pop&rock
  "We Got Love"
  08. april 2018
 • Konsert - Metallica - pop&rock
  "World Wired Tour"
  28. april 2018
Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.