Babican - portfestningen i Warszawa

Gamlebyen i Warszawa er omkranset av deler av de gamle bymurene. Barbican er den eldste delen av festningsanlegget, og en viktig del av bymurene. Barbican er en rund konstruksjon, forsterket med fire forsvarstårn. I dag er stedet et populært "åsted" om sommeren, med kunstgallerier der kunstnere selger sine arbeider.

Byggingen av veggene begynte i første halvdel av det 14. århundre. Dette arbeidet ble videreført frem til midten av 16. hundretallet. Det er mulig å bevege seg langs veggene, i den indre og den ytre sirkel, da en liten vei går mellom sirklene. I den ytre sirkelen av veggene, er det et kjent monument; den lille rebellen. "The Little Insurgent" er en gutt som har på seg en stor hjelm og bærer et maskingevær. Dette monumentet er til minne om unge gutter som heroisk kjempet i 1944 Warszawa-opprøret.

Barbican, som er den eldste delen av festningsanlegget, ble bygget i 1548 og reist mellom Gamlebyen og Nybyen. Portfestningen ble tegnet  av Giovanni Battista fra Venezia. Restaureringen ble ferdig i 1954.
Den ble reist for å erstatte en eldre port, og skulle beskytte Nowomiejska-gaten. Portkastellet hadde form av en tre-nivås halvsirkelformet bastion. Den var 14 meter bred og 15 meter høy fra bunnen av vollgraven, som var omgitt av bymurene, og utvidet 30 meter fra ytre veggen.

I det 18. århundre ble portkastellet delvis demontert, fordi den var uten verdi, (og ble bare brukt til å forsvare byen en gang), og byen hadde mere nytte av en større port som lettere kunne få folk og gods inn og ut av byen. I det 19. århundre ble restene av den gamle porten innlemmet i den nye. I mellomkrigstiden, 1937-1938, rekonstruerte Jan Zachwatowicz deler av veggene og den vestlige delen av brua, og de rev også en av de nyere bygningene i gjenoppbyggningen. Men pga mangel på midler, ble alt forsinket, og da Nazi-Tyskland invaderte Polen i 1939, ble planene satt på vent.

Under andre verdenskrig, spesielt under beleiringen av Warszawa i 1939 og Warszawa-oppstandelsen i 1933, ble Barbican veldig ødelagt, som de fleste av gamlebyens bygninger. Etter krigen, i tiden 1952-1954, ble Barbican gjenoppbygd. Den nye regjeringen mente det ville være billigere å gjenopprette Barbican og bymurene rundt, som en turistattraksjon, enn å gjenoppbygge leiegårder. 

I sin rekonstruksjon brukte de murstein fra andre historiske bygninger som ble revet i byene Nysa og Wroclaw. Det meste av Barbican ble gjenoppbygd, to utvendige porter og det eldste tårnet på siden av den gamle bydelen. Dette er i dag en populær turistattraksjon.

Fakta om Polen-Warszawa

Valuta: Zloty (PLN)

Nasjonaldag: 3. mai

Tidsforskjell fra Norge: Ingen

Hva skjer i Warszawa?

  • Bryan Adams - konsert
    5. mai 2018
Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.