Kultur- og vitenskapspalasset

Ved Paradeplassen i sentrum av Warszawa, ligger et av byens mest kjente landemerker; Kultur- og vitenskaps-palasset. Dette er Polens høyeste bygning og den syvende høyeste i EU. Fra Utsiktsterrassen i 30. etasje, har du en kjempeutsikt over byen!

Det har ikke vært en mer sentral bygning bygget i Polen etter 1945, men heller ikke en mer splittende og kontroversiell. Den høyeste bygningen i Polen ble bygget av "obligatorisk sosisalistisk realisme" med elementer av polsk historisme. Den står for alt Polen prøvde å avvise etter fallet av Berlin-muren i 1989. Fire ti-år med kommunisme kan ikke slettes helt fra hukommelsen, så lenge denne bygningen står der, og ingen kan unngå å se den, der den rager over Warszawa.

En gave fra Stalin og det sovjetiske folket

Skyskraperen, som er 231 meter høy, ble opprinnelig bestilt av Stalin som en gave fra "det sovjetiske folket". Det skulle være en inspirisasjon fra den kapitalistiske verden, nemlig Empire State Building, men var spesielt utformet for å inkludere påvirkninger fra hele Polens arkitektoniske stiler. Stalin sendte dengang en hemmelig delegasjon til New York for å lære både om bygningen og amerikanske byggemetoder, selv om utbruddet av andre verdenskrig betydde at hans arkitekter ikke kunne igangsette arbeidet før i 1952.

Palasset har fylt 60 år. Bygningen var ferdig 10 år etter slutten av andre verdenskrig, som både ødela og forvandlet Polen. Folket er fortsatt ikke enige om det var en feil, eller en suksess! Da byggingen av Kultur-palasset startet i 1952, var den omgitt av etterkrigstidens ruiner, med folk som bodde i leiegårder halvert etter bombekratere og overlevende fra Warszawa-raseringen av nazistene i 1944.

5000 arbeidere i tre år

Under byggingen ble over 5000 arbeidere fraktet inn fra de sovjetiske stater og plassert i en spesialbygd landsby i Jelonki, vest for Warszawa, hvor de effektivt ble avskåret fra omverdenen. De måtte jobbe døgnet rundt, og det tok dem bare tre år å fullføre "Palasset". 16 mennesker døde under byggingen, men til tross for den olympiske innsatsen, fikkk aldri Stalin selv oppleve å se "kjæledyrs-prosjektet" sitt fullført.

Det gikk med 40 millioner murstein for å bygge "Palasset", og her er det 2.388 rom. Formålet med bygningen var ikke bare å tjene som et partikontor, men også være et "folkets slott", hvor det skulle holdes årlige nyttårsball for de beste arbeiderne i et sosialistisk Polen. I første etasje er det en labyrint av haller og korridorer, med kamre oppkalt etter østlige ikoner; Yuri Gagarin, Marie Sklodowska-Curie blant flere. Her var messinglysekroner, hengende over klaprende parkett, hemmelige heiser gjemt rundt omkring og allegoriske, sosialistiske relieffer inspirert fra antikkens mytologi.

Dagens "palass" med visningsterrasse i 30. etasje

Dagens bygning har over 3300 rom, hvor de fleste er konferansefasiliteter og kontorer. På bakkenivå finnes teatre, barer og museer, og besøkende som ønsker å utforske bygningen videre, kan ta en tur til noen av konferanserommene og fellesrommene, men mest populær er visnings-terrassen i 30. etasje. Her er også en hyggelig kafé. For å komme dit må du kjøpe billett, ettersom du vil bli loset inn i en gammel heis, men med en elskverdig heisbetjening, som trolig har gjort jobben siden bygningen åpnet.

"Palasset" har nylig introdusert en ny virtuell virkelighet - en app for mobiler og stasjonære maskiner (på engelsk og polsk), som viser deg Warszawa gjennom århundrene fra Kulturpalasset . Dette er en fascinerende teknologisk turist godbit og unik sjanse til å se tilbake på fortiden mens du står i dag og ser ut over fremtiden.

Åpningstider Utsiktsterrassen:
Daglig: 10:00 - 20:00

1. mai - 30. september:
Ekstra åpningstid hver fredag og lørdag i sommerhalvåret; 20:00 - 23:30.

Fakta om Polen-Warszawa

Valuta: Zloty (PLN)

Nasjonaldag: 3. mai

Tidsforskjell fra Norge: Ingen

Hva skjer i Warszawa?

  • Bryan Adams - konsert
    5. mai 2018
Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.