Lazienki-palasset med parkene

Lazienki-palasset er bygget på en kunstig øy, som deler vannet i to innsjøer, forbundet med to ioniske broer til resten av parken. Dette er den største og vakreste parken i Warszawa, og mange mener også den vakreste i hele Europa.

Lazienki-palasset med parker, ble bygget mellom 1774-1784, og er en favorisert bolig for de polske kongelige. Stedet ble bygget på kommando av kong Stanislaw August Poniatowski. Han var en stor beskytter av kunst, og dette gjenspeiles av det overdådige interiøret på hoved-palasset. En god del av monarkens opprinnelige samlinger har overlevd.

Lazienki-parken er en park og et palasskompleks i sentrum av Warszawa, og er kjent for sine mange klassisistiske severdigheter. Palasset og parkene går over 76 hektar, og kombinerer elementer fra en tradisjonell fransk hage til landskapet i en klassisk, engelsk park. Dette stedet er sentrum for mange kulturelle og vitenskaplige arrangementer og også kilder til underholdning. Parken er den største i byen og innbyggere og turister elsker å spasere i parkene her.

Området består av flere palass, bygninger, amfiteater, i tillegg til den vakre parken.

Palasset på øya

Lazienki-palasset er den mest betydningsfulle bygningen i hagen, en perle av polsk arkitektur og en av hovedstadens sysmboler. Palasset ble til da den siste polske kongen, Stanislaw A. Poniatowski, utvidet en liten bygning, kjent som "Lubomirski Bath" i en av sine boliger. Til tross for at bygningen ble sterkt skadet, overlevde palasset 2. verdenskrig, og ble gjenåpnet i 1960.

Myślewice-palasset

Dette palasset ligger ved enden av veien som fører fra byen. Palasset ble designet i en tidlig klassisistisk stil og er en av Warszawas få gjenværende eksempler fra denne arkitektoniske æra.

Det hvite hus

Bygningen er et originalt minnesmerke fra tiden med kong Poniatowski, selv om deler av det ble ødelagt under andre verdenskrig. Det som ble bevart, var blant annet en del opprinnelige interiør, så som store malerier i spisesalen, også den kinesiske original-tapeten i salongen. Et kontor dekorert med malerier og kongens opprinnelige seng på soverommet.

Det kongelige teater og det gamle "Orangeriet"

Orangeriet ble først bygget for å huse eksotiske trær i vintersesongen. Det ble bygget i årene 1785-88, ifølge kongens arkitekt Domenico Merlini. Det er også et sted som er veldig nært knyttet til kunst og kultur. Det kongelige teater ligger i  det gamle Orangeriet, som også inneholder kongens samling av skulpturer.

Østfløyen har et vakkert interiør, inkludert en av verdens få eksempler på et autentisk "Court Theatre", og det eneste i sitt slag i Polen. Vestfløyen har tjenesteboliger og gjesterom.

Amfiteateret

Bygget på bredden av dammen, er denne strukturen basert på bygningene som en gang sto på nøyaktig samme sted. Publikums-området minner om teateret i "Herculaneum" - det har statuer av kjente dramatiske forfattere rundt toppen og scenen likner Forum Romanum. Den mest unike ved amfiet, er det faktum at scenen og publikum skilles av vann.

Rundt i parken er det flere paviljonger

Eremitasjen er en liten bygning som huser et galleri med skiftende utstillinger. Her er konserter og møter med forfattere og kunstnere.

Det Egyptiske templet ble bygget på 19-tallet, men de nåværende restene er bare en del av dens opprinnelige struktur. I det siste hoveddelen av bygningen var et glassaktig vinterhage som inneholdt fiken-trær. I denne bygningen holder nå Speider-museet til.

Det nye Orangeriet ble bygget i 1860, og dette nye Orangeriet brukes i vinterhalvåret for å ta vare på palassets eksotiske planter. Her er ellers en permanent hage og Belvedere Restaurant holder til her.

Fakta om Polen-Warszawa

Valuta: Zloty (PLN)

Nasjonaldag: 3. mai

Tidsforskjell fra Norge: Ingen

Hva skjer i Warszawa?

  • Bryan Adams - konsert
    5. mai 2018
Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.