President-palasset

Den mest praktfulle bygningen i Krakowskie Przedmiescie gaten, er presidentpalasset. Det har siden 1993 vært den offisielle residenten til Polens president.

President-palasset fikk sitt moderne utseende i det 19. århundre, etter en omfattende renovering.

Opprinnelig ble palasset bygd i barokk-stil i 1643, på initiativ fra Crown Hetman Stanislaw Koniecpolski, som brukte det som sin bolig når han var i Warszawa. I 1659 ble bygningen kjøpt av Kroningen Marshal Jerzy Sebastian Lubomirski. I 1674, ble palasset overtatt av familien Radziwill, som tok det i bruk til hyppige offentlige møter, ball og diverse fester.

I 1818 ble palasset sete for regjeringen i det polske Storbritannia, og ble redesignet i en klassisk stil, designet av Chrystian Piotr Aigner. I 1821 ble de flotte skulpturene av steinløvene satt foran palasset, og de står der den dag i dag. De er laget av Camillo Laudini.

I 1852 ble palasset utsatt for brann, men ble gjenoppbygd samme år. Det ble etter hvert avholdt møter i landsbruksselskapet og brukt til festlige feiringer når tsaren kom på besøk. I 1918 overtok de polske myndighetene bygningen, og ble da brukt som sete for statsministeren og hans regjering. 

Under andre verdenskrig ble palasset innvendig rekonstruert som et luksushotell med en "Deutsches Haus casino". Etter krigen ble palasset igjen ombygd og renovert, og ble da brukt til kontor for Ministerrådet, før det ble brukt til ulike typer formelle møter. 

Warszawa-traktaten ble undertegnet i palasset i 1955, og møtene med "det runde bord" ble holdt der i 1989. Monumentet til prins Jozef Pniatowski - som ble designet av Bertel Thorvaldsen - ble reist i 1965.

Siden juli 1994 har palasset vært det offisielle setet for presidenten i republikken Polen.

Fakta om Polen-Warszawa

Valuta: Zloty (PLN)

Nasjonaldag: 3. mai

Tidsforskjell fra Norge: Ingen

Hva skjer i Warszawa?

  • Bryan Adams - konsert
    5. mai 2018
Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.