Atheneum

Romanias Atheneum er en byens store konsertsaler, helt i sentrum av Bucharest, en praktfull klassisk bygning, og en av de vakreste i byen,  med sine søyler og store dom.

Bygningen sto ferdig i 1888 i nyklassisk stil, designet av den franske arkitekten Albert Galleron. Prosjektet ble unnfanget av diplomat Constantin Exarcu. For å få bygget ferdig, ble en holdt en offentlig pengeinnsamling, der folk ble oppfordret til å "gi en leu for Atheneum" (leu er landets valuta).

Bygningen er bygget i tilnærmet nyklassisk stil, med sterkt innslag av romersk stil og romantisk stil. På grunnplanet finner man en konferansesal for opp til 800 mennesker. Den sirkelformede konsertsalen domineres av en enorm freske som viser viktige historiske hendelser i landet, fra da den romerske keiser Trajan erobret Dacia (det rumenske kystområdet) og frem til Romania i 1918.

Med sine 40 meter høye kupler og doriske søyler, ligner Atheneum på et gammelt tempel. Den vakre fasaden er utsmykket med mosaikk av fem rumenske herskere. På innsiden er det scener fra rumensk historie. Innsiden av bygningen kan bare sees hvis du deltar på en konsert.

Praktbygningen forfalt ganske kraftig under kommunisttiden, og fra 1992 er det gjort store rekonstruksjons- og renoverings-arbeider, ikke minst takket være stor økonomisk støtte fra Europa-parlamentet.

Dette er stedet hvor du går for å høre klassisk musikk i Bucharest. George Enescu Philharmonien holder til her, og det er også stedet hvor de årlige George Enescu internasjonale musikkfestivalene arrangeres. (Oppkalt etter landets store nasjonale komponist.)

Konsertsalen har plass til 466 tilhørere i selve salen, pluss 52 losjer.

Fakta om Romania-Bucharest:

Valuta: Rumenske Lei (RON)

Nasjonaldag: 1. desember 

Tidsforskjell fra Norge: +1 time

Hva skjer i Bucharest?

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.