"Småbøndenes museum" - museum for bondekultur i Romania

Photo: Andrei Stroe.

"Mezeul Taranului Roman" er museet som er viet livet til småbrukerne på den rumenske landsbygda i tidligere tider.

Museet ble grunnlagt i 1906, av en kunsthistoriker og etnograf; Alexandru Tzigara-Samurcas, med nær tilknytning til landets kongehus. I 1909 reiste han rundt til folkemuseene i de nordiske landene og Det nordiska Museet i Stockholm ble et forbilde for museet han etterhvert bygde i Bucuresti.

Museet ble først åpnet i 1930. Under kommunisttiden huset museet landets kommunistparti. (Ceaucescu hadde sitt meget spesielle syn på landbruket og bønder, og i museets kjeller finnes i dag en ironisk oversikt over presenterte "fakta" fra det tidligere museet.) Det ble gjenåpnet i 1990, bare få uker etter Ceausescus fall.

Museet rommer over 100.000 gjenstander, blant annet en flott samling tekstiler (hovedsakelig nasjonaldrakter fra alle deler av landet), ikoner, keramikk og annen brukskunst fra landsbyer og bondekultur rundt i Romania.

Museets mest kjente ustilling er "Huset i huset". Huset tilhørte bonden Antonie Mogos, fra landsbyen Ceauru i området Gorj. Under kommunisttiden ble huset flyttet til friluftsmuseet Satului, men det ble tilbakeført til bondemuseet i 2002. Dette året ble det også bygget et tilbygg, og utstillingene ble utvidet.

Museet ligger nå under Kulturdepartementet i Romania og holder til i en praktfull klassisk-rumensk stenbygning på Soseaua Kisleff, nær Victoriaplassen (Piata Victoriei).
Museet vant i 1996 prisen "Årets museum i Europa" og ligger i Bucharest!

Fakta om Romania-Bucharest:

Valuta: Rumenske Lei (RON)

Nasjonaldag: 1. desember 

Tidsforskjell fra Norge: +1 time

Hva skjer i Bucharest?

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.