Parlamentpalasset

Dagens senats-bygning var en gang hovedkvarteret til kommunistpartiet og diktatoren Ceaucescu. Et gedigent palass, som ifølge Guinness Rekordbok, er verdens dyreste, men også verdens tyngste bygning. 

"Casa Republicii", som landets kommunistdiktator, Nicolae Ceaucescu, ønsket å kalle sitt siste megabyggverk, eller Folkets Hus - "Casa Poporului", som rumenerne i dag kaller bygget, ble påbegynt i 1983, men var ikke ferdig da diktatoren ble styrtet og henrettet i slutten av 1989. Gjenstående tilleggsbygg vil muligens aldri bli sluttført. Dagens senats-bygning var den gang hovedkvarteret til kommunistpartiet. Det første opprøret mot kommunistregimet startet i Timisoara i midten av desember 1989. Ceaucescu holdt en tale til folket den 21. desember, for å snakke ned revolusjonen, og det ble hans siste. Det endte med et voldsomt opprør og demonstrasjon, Ceaucescu rømte i et helikopter og over 1000 demonstranter døde denne beryktede dagen. 

Palasset, slik det står idag i all sin gigantomani og overdådige prakt, er i følge Guinness Rekordbok verdens største siviladministrative bygning, verdens dyreste og også verdens tyngste bygning.

Litt forhistorie: Tragisk nok så gjennomførte Ceaucescu en total rasering av flere av byens historiske bydeler rundt Spirii-, Uranus- og Arsenal-høydene, for å få plass til dette gigantpalasset. Raseringen inkluderte at 19 ortodokse kirker, 6 synagoger, 3 protestantiske kirker og 8 kirker som var flyttet hit fra andre områder, pluss at 30.000(!) bolighus ble jevnet med jorden.

Palasset måler 270 x 240 meter og har opptil 12 etasjer opp i 86 meters høyde, i tillegg til at det er 9 etasjer under bakkenivå.
Alle byggematerialene er rumenske, og til utsmykking av bygninger er det blant annet benyttet 1 million kubikk marmor fra Transylvania og 3500 tonn krystall. 480 krystall-lysekroner og 1400 taklys ble laget. 700.000 tonn stål og bronsje er benyttet for dører og vinduer. 900.000 kubikk edle tresorter er gått med til parkettgulv og annen tre-innredning, og det finnes totalt 200.000 kvm teppearbeider i palasset.

Palasset rommer i dag bl.a. landets presidium og parlamentet, samt de fleste regjeringskontorene, og landets høyesterett.
I tillegg har Nasjonalmuseet for samtidskunst flyttet inn i palasset.

Deler av palasset er tilgjengelig for omvisning for besøkende til Bucharest.

Fakta om Romania-Bucharest:

Valuta: Rumenske Lei (RON)

Nasjonaldag: 1. desember 

Tidsforskjell fra Norge: +1 time

Hva skjer i Bucharest?

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.