Brandenburg-porten i Kaliningrad

By Jan Pešula (talk · contribs) - http://railtrips.euweb.cz/c_kal_foto23_en.html, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1468396

Kaliningrad har sin "Brandenburger Tor", akkurat som Berlin. Dette er den eneste porten som fortsatt utfører sin opprinnelige transportfunksjon. 

Brandenburger-porten ble bygget i det sør-vestlige delen av Köningsberg i 1657, for å styrke bymurene i krysset som førte til Branderburger slott. (Nå landsbyen Ushakovo.) På grunn av at det var lite med midler ble det først satt opp en treport, men hundre år senere ble porten revet og erstattet av en stor mursteinsstruktur med to brede passasjer, etter ordre fra Fredrik II av Preussen.

Den nye, solide porten dekket hele veien mot sør og har gitt byen en betydelig bedre beskyttelse, også til hjelp for en liten vakt-garnison. Her var det også service-rom, låver, lager-rom og heiser. Under restaureringen i 1843 ble porten betydelig endret (nesten ombygd),  og dekorert med dekorative "pediments", kors, stiliserte blomster og blader laget av saltstein, våpenskjold og medaljonger. 

I "spirene" på hver av inngangene, ble det plassert to skulpturer; portretter av feltmarskalk Hermann von Boyen (1771-1848), krigsminister og reformator av den prøyssiske hæren. Det andre er av generalløytnant Ernst von Aster (1778- 1855), sjef for ingeniørkorpset og en av initiativtakerne til andre festningsverk, som også ble bygget i i Königsberg.

Selv om bygget i midten av det 19. århundre, Königsberg-porten, ble bygget i  neogothisk stil. Porten gjør de gotiske motivene spesielt levende. Pga av utformingen av spissene, gir denne porten, som faktisk er ganske lav, en følelse av høyde. Porten er rikt dekorert med flotte elementer, som for eksempel høyt relieff-stein og stiliserte blomster.

Strukturen har blitt restaurert og er blitt tatt vare på av staten som et arkitektonisk monument som nå pryder Bagrationa Street i Kaliningrad.

Fakta om Russland-Kaliningrad

Valuta: Russiske rubler (RUB)

Nasjonaldag: 12. juni

Tidsforskjell fra Norge: + 1 time

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.