Katedralen på Kant øya

Når du er i Kaliningrad, ta turen ut til den lille øya Kant, og stikk innom den flotte katedralen, hvor det jevnlig holdes orgelkonserter. Her finnes mye historie.

I sentrum av byen, på den lille øya Kant, ved elven Pregolja, ligger Kant-katedralen. Ikke så langt fra ruinene av kongens slott.

Katedralen på øya

Katedralen, som pleide å ha navnet "Dome Cathedral of Our Lady and St. Adalbert", ble bygget i det 13.-14. århundre. Starten på Köningsberg domkirke ble lagt i 1327, av biskop Johann Clare, som beordet å bygge en inngjerdet bispegårdsplass på den østlige delen av øya Kneiphof. Et kloster og et krisesenter ble senere lagt til den sørlige delen. Opprinnelig ble katedralen utformet som et festningsverk, som dokumentert av en tre meter tykk østre vegg. Senere ble veggene halvert. I 1351 ble katedralen dekket med et tak. Grand Master Winrich von Kniprode  ble beordret til å begynne sin rekonstruksjon, som varte frem til 1382.

Bygningen fikk sin form og funksjon; en musteinskirke i gotisk stil, dedikert til Jomfru Maria og St. Adalabert.  Midt på det 16. århundre, brant to av tårnene på katedralen ned, og ble senere gjenoppbygd med tydelig påvirkning av renessansen. I 1640 ble en klokke bygget under spiret, og siden 1650 ble det berømte Wallenrodt-biblioteket liggende under saltaket. I 1695 ble et orgel installert, som ble fornyet i det 19. århundre.

Filosofen Immanuel Kant

Kant-katedralen er også et spesielt sted for hele Kaliningrad, Grunnen er nok at byens innbyggere forbinder den med Immanuel Kant, som levde her i Königsberg fra 1724-1804, da Preussen opplevde tøffe tider med krig.  Og her ute, i nærheten av denne spesielle katedralen, ligger også denne store filosofen begravet.

Opprinnelig ble den store filosofen begravd inne i katedralen, men i 1880 ble hans levninger flyttet ut og plassert i en neo-gotisk kapell. I 1924 ble mausoleet bygget av arkitekt Friedrich Lahrs, så nå er graven til Immanuel Kant i et restaurert mausoleum tilstøtende det nordøstlige hjørnet av katedralen.

Denne fremragende filosofen, ble mest kjent etter sin død, gjorde en god tjeneste for sin by, som han elsket og aldri forlot. Byen gjengjeldte tjenesten. Kaliningrad har mange steder dedikert til minne om den berømte sambygdingen; et føderalt universitet ble oppkalt etter han, også øya med den vakre katedralen, bærer også hans navn.

Fakta om Russland-Kaliningrad

Valuta: Russiske rubler (RUB)

Nasjonaldag: 12. juni

Tidsforskjell fra Norge: + 1 time

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.