Rav-museet i Kaliningrad

Russland første og eneste rav-museum er et yndet sted for alle elskere av denne dyrebare steinen. Ligger i sentrum av byen, ved vannkanten, og holder til i en festningstårn fra midten av forrige århundre. 

Museet ble innviet i 1979, men den spesielle bygningen som huser museet, ble bygget i 1853 i nygotisk stil, som en del av byens forsvarssystem. Bygningen ble overvåket dengang av Ernst Ludwig von Aster, sjef for ingeniørkorps og personen som hadde utviklet Königsberg mektige festningsverk. Tårnet ble oppkalt etter den prøyssiske general-feltmarskalk Friedrich Karl Dohna, som hadde deltatt i frigjøringskrigen mot Napoleons invasjon. Bygningen er også et monument fra den andre verdenskrig.

Museet arrangerer en rekke midertidige og permanente utstillinger viet til "solsteinen", dets historie, hvordan den har grepet inn på områder i folks liv, i kunst og også i medisin.

Museets utstillinger opptar tre etasjer, med en total plass på 1000 kvadratmeter. Museet består av to deler: en er viet til vitenskap, naturhistorie og geologi og den andre til historie og kultur.

Forsteinet harpiks

Rav er fossiler av forsteinet harpiks av gamle bartrær, som vokste for mer enn 40 millioner år siden, på territoriet sør for den skandinaviske halvøya og tilstøtende deler av Østersjøen.

I den vitenskapelige delen av rav-utstillingen, kan man se prøver på forskjellig vekt, farge, klarhet osv. Blant utstillingen er den største "Solsteinen" i Russland som veier 4,28 kilo. En betydelig del av samlingen inneholder gule eksemplarer med innkapslede dyr og planterester, som ble sittende fast i flytende harpiks for over millioner av år siden. De innkapslede dyr og planter er av stor interesse for vitenskapen pga dens variasjon og at de er veldig godt bevart. Det er avgjørende for spesifikasjon av vår kunnskap om flora og fauna på planeten, helt tilbake til 40-45 millioner år siden.

I dag er samlingen ved Kaliningrad rav-museum den viktigste russiske nasjonal-skatten av baltisk rav.

Mye aktivitet året igjennom

Museet har et bibliotek og  kommunikasjonssenter. Museum arrangerer utflukter, arrangementer for foreldre og barn, museums-klasser for skole-elever, foredrag, "work-shops" og kunst-møter med kunstnere. Det er suvenir-butikk i første etasje, hvor rav-elementene er laget av kunstnere og firmaer fra Kaliningrad. Har kan du også få kjøpt bøker om rav-museet og bøker fra Kaliningrad-regionen.

Museet er tilrettelagt for bevegelseshemmede!

Åpningstider:

Mai - september, fra kl. 10:00 - 19:00
Oktober - april, fra kl. 10:00 - 18:00
Stengt hver mandag

Fakta om Russland-Kaliningrad

Valuta: Russiske rubler (RUB)

Nasjonaldag: 12. juni

Tidsforskjell fra Norge: + 1 time

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.