Aleksandrinsky-teateret

Aleksandrinsky-teateret er et av de mest berømte teater i St.Petersburg, etter Mariinsky-teateret,  og ligger i det vakre strøket Ploshchad Ostrovskogo, hvor bygningene blir kalt byens arkitektoniske juveler.

Her hører det eldste teater-selskapet i Russland til, og er en av de fineste bygningene til den store neo-klassiske arkitekten Carlo Rossi. Teateret ligger i sentrum av en rekke flotte bygninger, tegnet av ham, både på og rundt Ploshchad Ostrovskogo. Innbyggerne i St.Petersburg kaller bygningene i området for byens arkitektoniske juveler.

Teatrets opprinnelse går tilbake til 1756, da Empress Elizabeth utstedte et dekret for å grunnlegge den russiske teateret som presententasjon av tragedier og komedier, og som Russlands første profesjonelle teater. Men, det var over syv-tiår før det nåværende selskapet tok bolig i Rossi's flotte bygning.

Den første teateret på området var en trebygning tilpasset fra en paviljong i hagene til Anichkov Palace av Vincenzo Brenna i 1801, for den italienske impresarioen Antonio Casassi. Dette ble snart kjøpt av staten, og omdøpt til Maly Teater (det lille teater). Med det fort voksende antall publikum som kom, ble bygningen snart for liten. Det ble da besluttet at bygningen skulle erstattes med en større, av stein, og den franske arkitekten Thomas de Thomon, presenterete sin utforming i 1811.

Da Napoleons styrker invaderte Russland, ble dette prosjektet forhindret realitert, og en annen arkitekt av fransk opprinnelse, Carl Mauduit, var den neste til å foreslå design, ikke bare for den nye teater, men for hele området mellom Nevsky Prospekt og Ulitsa Lomonosova, Sadovaya Ulitsa og elven Fontanka. Selv om hans planer ble godkjent i 1816, fikk han ikke gjennomført oppgaven, og Carlo Rossi tok over oppdraget.

Det var et prosjekt som skulle holde italieneren i arbeid i over tjue år. Teateret, ferdigstilt i 1832, ble den sentrale og dominerende struktur i hans design, som inkluderte den russiske nasjonalbiblioteket og Direktoratet for Imperial Theatres. Oppkalt etter Alexandra Fyodorovna, kona til Nicholas I. ble Alexandrinsky-teateret malt i gul-hvit farge, som var vanlig for neo-klassiske bygninger i St.Petersburg. Bygningen var dekorert med skulpturer av Stepan Pimenov og Vasily Demuth Malinovsky. For Aleksandrinsky's viktigste fasade skapte de en statue av Apollos vogn for gavlen, og figurer av Melpomene og Thalia, musene av tragedie og komedie.

Så imponert var Nicholas I. over Rossi's arbeid, at arkitekten ble innvilget sin egen balkong i teateret i det uendelige. Dessverre tvang økonomiske problemer  ham til å leie ut balkongen, og da keiseren oppdaget det, ble hans rettigheter snart tatt fra han.

Inne i teateret, er utskjæringen av tsarens balkong og et par andre balkonger, alt som er igjen fra Rossi's planlagte dekorasjoner. Resten av de opprinnelige interiøret ble oppusset i andre halvdel av det 19. århundre. Med plass til et publikum på 1378, var Aleksandrinskij et av de største teatrene i Europa da det åpnet, og rost for sin fantastiske akustikk. Opprinnelig ble det brukt for forestillinger av drama, opera og ballett ved Imperial Theatre Companies, og det var først etter ferdigstillelsen av Mariinsky-teateret at det begynte å spesialisere seg bare i drama. Stedet hadde premiere på mange av de største verkene av russiske drama, inkludert skuespill av Alexander Griboedov, Alexander Ostrovsky og Anton Tsjekhov.

Adresse: 2, Ploshchad Ostrovskogo

Nærmeste metro: Gostiny Dvor.

Fakta om Russland-St.Petersburg

Valuta: Russiske rubler (RUB)

Nasjonaldag: 12. juni

Tidsforskjell fra Norge: + 2 timer

Hva skjer i St.Petersburg?

 • "St. Petersburg Moderne" - utstilling
  Se inn i kanskje den mest interessante epoken i St.Petersburgs kultur - århundreskiftet. Den moderne kunstbevegelsen kom hit fra Europa, oppsto i alle aspekter av livet; interiør, møbeldesign, belysning, klær, smykker og husholdningartikler. Utstillingen på Peter&Paul-festningen er dedikert til denne kunstformen.
  28. november 2016 - 31. desember 2019
 • Folk Art of Nizhny Nogorod - utstilling
  Det russiske museet har store og forskjellige samlinger av folkekunst fra det 18. til det 21. århundre. 500 gjenstander.
  Sted: Benois Wing, Russian Museum
  21. desember 2017 - 26. mars 2018
 • Fridag før og etter Arbeidernes dag - nasjonale høytidsdager
  30. april - 2. mai 2018
 • Seiersdagen - nasjonal høytidsdag
  9. mai 2018
 • NB! Økonomisk Forum
  19. - 25. mai 2018
 • Nasjonaldagen m/fri dagen før - nasjonale høytidsdager
  11. - 12. juni 2018
 • Fotball VM
  14. juni - 15. juli 2018
 • "Samholdsdag" søndag, med fridag dagen etter - nasjonal høytidsdag
  4. - 5. november 2018
Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.