Kutna Hora - den spesielle byen

Kutna Hora er den pittoreske, lille  middelalderbyen inkludert i UNESCO's verdensarvliste. Byen ligger 70 km øst for Praha, oppe på en ås. Byen er kjent for sine sølvgruver, den gotiske katedralen St. Barbara og "All Saints Church" (Beinkirken), som ligger midt i kirkegården i Sedlec.

Sølvgruvene fylte byen med rikdom

Den lille byen Kutna Hora, Chám svaté Barbory på tsjekkisk eller Kuttenberg, som de sier på tysk, har store mengder sølvmalm i fjellgrunnen. Sølvgruvene, som ble tungt utnyttet i det 14. og 15. århundre, ga rikdom og herlighet til byen. I gruvemuseet Hradek kan du få en tur ned i de nedlagte gruvegangene under byen.

Kutna Hora oser av gammel storhet, og det ikke uten grunn. Byen konkurrerte med Praha om å være den viktigste byen i Bøhmen, både politisk og kulturelt i perioden mellom 1300 og 1600 tallet. Det var Praha som vant, mens Kutna Hora bevarte mye av det gamle, og er en by vel verdt å få med seg. 

Byen har mange vakre bygninger, med fine utsmykninger, og har en veldig spesiell atmosfære. Her er mange spennende kaféer og barer. 

St.Barbara-katedralen - gruvearbeidernes skytshelgen

En av de mest fremragende og imponerende severdigheter her er den gotiske katedralen St. Barbara, skytshelgen for gruvearbeidene. Det er en av de mest berømte og fineste, gotiske kirkene i Sentral-Europa, og er med på UNESCO's verdensarvliste. Byggingen av kirken startet i 1388, men fordi arbeidet ble avbrutt flere ganger, ble ikke kirken ferdigstilt før i 1905. 

St. Barbara-kirken ligger på toppen av byen, ved siden av Jesuitt-universitetet. Skolen brukes også til kunstgalleri.

"Beinkirken" for de 40.000

En annen og veldig spesiell severdighet her i Kutna Hora er "Beinkirken", som rommer beinrestene til over 40.000 oppgravde lik. Det spesielle er at beinrestene er benyttet som kunst, og de besøkende kan beskue kunst som er satt sammen av menneskebein. 

Starten var at det opprinnelig var et kloster på stedet, og en ebbed ble sendt på en misjonsreise til Jerusalem, og kom hjem fra det hellige land med en håndfull jord som han gravde ned på kirkegården ved klosteret. Etter det ble det så populært å bli gravlagd her, at både fiffen fra Bøhmen og Mellom-Europa kom for å bli gravlagt her. På 1300-tallet herje pest-epidemiene, og kirkegården måtte utvides. 30.000 lik ble begravd her før svartedauden kom til Norge. På 1400-tallet havnet også mange falne soldater fra Husitterkrigene her, og kirkegården ble full. Da ble det bygget en gotisk kirke på kirkegården og kjelleren ble innredet som knokkelrom.

I 1870 ble det besluttet å rydde opp i beinhaugene, og treskjæreren og billedkunstneren Frantisek Rint satte i gang med sitt makabre prosjekt. Dette er veldig spesielt. Han lagde en enorm lysekrone og våpenskjoldet til Schwarzenberg-familien av knokler. Det sies at lysekronen inneholder minst en av hver knokkel som finnes i det menneskelige skjelett. Noen snur i døren når de skjønner hva kirken rommer, og det er kanskje forståelig.

Byens eldste hus, fra 1200-tallet, og tidligere kongebolig for det italienske hoffet, kan du også se.

Fakta om Tsjekkia-Praha:

Valuta: Korona (CZK)

Nasjonaldag: 28. oktober

Tidsforskjell fra Norge: Ingen

Hva skjer i Praha?

 • Opera, ballett, teater og klassiske konserter
  Praha er berømt for opera, ballett og klassiske konserter. Forestillinger finner sted i flere praktfulle operahus, flotte konsertsaler og i en rekke historiske kirker. 
  Besøk et Praha-teater for en typisk tsjekkisk opplevelse. Svart lys-teater er en blanding av dynamiske danserutiner, mimeartister, animert film og toppmoderne visuelle- og lyd-effekter. Mens marionett-teateret har gigantiske dukker. Dette appellerer til voksne og barn i alle aldre og nasjonaliteter. Vi hjelper deg med bookinger!
 • "Light and Life" - utstilling
  Utforsker lysets virkning på livet. Tegneseriefigurer leder barn gjennom utstillingen.
  1. oktober 2017 - 31. desember 2018
 • Pink Floyd's Roger Waters - konsert
  27.-28. april 2018
 • Enrique Iglesias - konsert
  08. mai 2018
 • Andrea Bocelli - konsert
  12. mai 2018
 • André Rieu - konsert
  01. juni 2018
 • Iron Maiden - konsert
  20. juni 2018
 • "Established in 1928" - utstillinger
  I forb.med at Tsjekkia og Slovakia i år feirer sitt 100 års jubileum, vil det i oktober komme en spesiell utstilling rett fra Bratislava slott. (Der har de utstillingen på våren.)
  Den er deidikert til begge lands felles historie og alle hendelser som har skjedd på deres territorier. Mye spennende blir vist, bl.a. "Golden Bull of Sicity" og "Letter of Majesty".
  Oktober 2018
 • Tsjekkia feirer 100 år!
  1918 - 2018
  Uavhengighetsdagen for den tsjekkiske republikk.
  28. oktober 2018
 • Shania Twain - konsert
  06. oktober 2018
Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.