Chora kirken - Kariye Kilisesi-museet

Chora-kirken er ofte en oversett perle, selv om kirken er noe av det vakreste Istanbul kan vise til av byzantisk kunst. Kirken ligger like ved bymuren, og når du kommer på innsiden, får du følelsen av å ha kommet inn i en liten landsbykirke. 

Museet ble bygget som Frelserkirken av den byzantinske keiseren Justinian, og fikk sitt nåværende utseende på 1100-tallet.

Dette er en vakker, liten kirke, og hvor Hagia Sophia imponerer med sin størrelse, kan Chora-kirken ta igjen med sitt vakre interiør. Kirken er verdensberømt for freskene og mosaikk-arbeidene, laget av kunstneren Logotet Theodoros Metochites.

Kunstverkene regnes som verdens mest betydningsfulle eksempler på tidlig byzantinsk bildekunst. Mosaikkarbeidene forteller historier fra Det nye Testamentet;  fra Jomfru Marias fødsel og frem til det
fantastiske bildet av Jesu oppstandelse.

Kirken ble gjort om til moskè under Bayezit II's regjeringstid, men heldigvis unngikk bildene å bli fjernet/omgjort til tross for at billedlig fremstilling av mennesker ikke tillates i henhold til muslimsk tro. I dag fungerer Chora-kirken ikke lenger som kirke, men som museum.

Museet ligger i gamlebyen, Edirnekapi-området,ved Sultanahmet-bydelen. I området rundt finnes mange gamle trebygninger i ottomansk stil.

Åpent hver dag i sommerhalvåret (april - oktober) fra kl. 09:00 - 19:00. (Billettsalget stenger kl. 18:00.)

Vinterhalvåret (november - mars) fra kkl. 09:00 - 17:00. (Billettsalget stenger kl. 16:30.)

Museet har stengt hver onsdag!

Kalinka-tours kan tilby en 8 1/2-times tur, hvor Chora-kirken er inkludert (kun mandager). "Heldags-tur - Den byzantiske & ottomanske kulturarven", med engelsktalende guide.

Turen må bestilles i god tid før avreise!

Fakta om Tyrkia-Istanbul:

Valuta: Tyrkisk Lira (TRY)

Nasjonaldag: 29. oktober

Tidsforskjell fra Norge: + 1 time

Hva skjer i Istanbul?

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.