Hippodrom-plassen

Photo by Adam Carr

På Hippodrom-plassen finnes fire interessante monumenter; Den egyptiske obelisken, Serpentin-søylen, Konstantin Porphyrogenitus-søylen og Keiser Wilhelm fontenen.

Hippodrom-plassen ligger i sentrum av Sultanahmet-bydelen, mellom Den Blå Moske og Museet for tyrkisk og islamsk kunst. 

Hippodromen ble anlagt under Septimus Severus regjeringstid, og var 480 meter lang og 117 meter bred, med tribuner som kunne romme opp til 100.000 tilskuere. Plassen var da prydet av en mengde skulpturer. Som navnet tilsier var dette en plass for hesteveddeløp, men ikke bare det. Domstoler, seremonier, kroninger og parader fant også sted på Hippodromen, noe som gjør det til det sportslige og sosiale sentrum for det byzantiske livet i over 1000 år.

Gjennom underjordiske ganger kunne keiseren bevege seg både til Hippodromen og Hagia Sophia. I senter av plassen var arenaen for hesteløpene. 

I det ottomanske riket fikk plassen navnet "At Meydani" og arenaen ble benyttet til polokamper. I tillegg ble de pompøse arrangementene rundt kronprinsenes omskjæringer (!) alltid avholdt her.

Hippodromplassen ble i 532 skueplassen for et av de absolutt blodigste hendelser i byens historie, da to rivaliserende hestelag startet en slåsskamp som i dag er kjent som "Nika oppstanden". Under denne oppstanden ble store deler av byen ødelagt. Oppstanden ble bragt til opphør da en hær, under ledelse av Justinians general, Belisarius, massakrerte 30.000 mennesker inne på plassen.

I dag finner vi spesielt fire interessante monumenter på plassen: 

Den egyptiske obelisken (Dikilitas)
Etter at verdenshegemoniet ble flyttet til Roma ble de øverste 25 meterne av denne obelisken flyttet fra Luxor i Egypt til Konstantinopel (i 390 f. Kr.) av keiser Theodosiu, og plassert på en sokkel. De egyptiske hieroglyfene på obelisken forteller om faroen Tutmosis ofringer til guden AmonRa. Obelisken ble bygget i Egypt 1500 f. Kr.

Serpentinsøylen (Burmali sutun)
regnes å stamme fra Apollotempelet i Delphi og ble bragt hit i år 479 f. Kr. Historien forteller at de tre slangene opprinnelig hadde gullboller plassert over hodene, men at disse skal ha blitt fjernet og smeltet om til mynter. Videre skal en polsk adelsmann ha fått skylden for å ha brukket/slått av slangehodene i fylla en gang på 1800-tallet. Et av slangehodene befinner seg i dag i det Arkeologiske Museum.

Konstantin Porphyrogenitussøylen (Örmetas)
står lengst borte på plassen. Den skriver seg fra år 1000 f. Kr. og var opprinnelig dekket av bronse som ifølge fortellinger skal ha blitt fjernet og smeltet om til mynter. Ujevnhetene i søylen sies å være forårsaket av ungdommelig klatring under den ottomanske perioden. Dette skulle være en del av manndomsprøven.

I motsatt ende av plassen finner vi i dag en kuppelformet fontene, Keiser Wilhelm fontenen (Alman Cesmesi), reist til minne om keiser Wilhelm II's besøk i 1898. Fontenen var en gave fra keiseren til sultanen.

Kalinka-tours kan tilby en 4 1/2 timers vandre-tur som inkluderer besøk i fire av Istanbuls største severdigheter; Hagia Sophia, Den Blå Moske, Hippodrome-plassen og Den store basaren, med engelskalende guide.

Turen må forhåndsbestilles i god tid før avreise!

Fakta om Tyrkia-Istanbul:

Valuta: Tyrkisk Lira (TRY)

Nasjonaldag: 29. oktober

Tidsforskjell fra Norge: + 1 time

Hva skjer i Istanbul?

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.