Kryddermarkedet

På krydder-markedet eller "Mizir Bazaar" på tyrisk, selges alt av krydder, urter, tørkede frukter, samt alle kvalitets-grader av  iransk og russisk kaviar, og all verdens andre delikatesser.

I tillegg til tallrike andre varer i "bøtter og tønner". I dag finnes også en del motebutikker her.

Krydder-markedet ble bygget i 1664, som en forlengelse av den nye moskeen (Yeni Camii), og inntektene bidro til vedlikehold av moskeen og dens humanitære institusjoner, som for eksempel en skole, et sykehus og flere bad.

Markedet ble kalt Mısır CarsIsI (direkte oversatt "det egyptiske markedet") fordi historien forteller at det ble bygd med penger utbetalt til vaktene som hjalp til med import av varer fra Egypt. Den årlige "Kairo-karavanen" tok med krydder fra Egypt, siden Istanbul ligger på handelsveien mellom Østen og Europa.

Hovedinngangen til krydder-markedet er via en høy mursteins-bue på torvet, i den historiske delen av Istanbul.

Når du ankommer markedet vil du kjenne den overveldende lukten fra hundrevis av forskjellige krydder som ligger til salgs. I starten var salgs-bodene bare fylt av krydder og urter, men i årenes løp har andre varer også kommet til, slik som nøtter, honning/vokskaker, søtsaker (tyrkisk delight), tørket frukt og grønnsaker, moden ost, kaviar og røkt eller tørket oksekjøtt.

I dag er en god del av de over 90 butikkene dessverre byttet sine krydder med typiske turist-pyntegjenstander.

Utenfor krydder-markedet, på vestsiden av basaren, finner du flere boder med fersk mat. Hvis du er en kaffe-elsker, ligger det en berømt kaffe-bar der, som har har levert bønner til  lokalbefolkningen fra sine egne merkevare-bønner i over 100 år. Mellom markedsplassen og den nye moskeen, ligger det også et blomster-marked.

Kalinka-tours kan tilby en ca. 4  timers "Halv-dags Bosporus-tur" som inkluderer besøk bl.a. i krydder-basaren,  med engelskalende guide.

Turen må forhåndsbestilles i god tid før avreise!

Fakta om Tyrkia-Istanbul:

Valuta: Tyrkisk Lira (TRY)

Nasjonaldag: 29. oktober

Tidsforskjell fra Norge: + 1 time

Hva skjer i Istanbul?

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.