Yerebatan Cisternen

Det finnes hundrevis av eldgamle cicterner gjemt under gatene og husene i Istanbul. Av de to som er åpne for publikum, er basilika-sisternen Yerebatan den største og Istanbuls mest spesielle turistattraksjon.

I motsetning til James Bond, som måtte ro seg gjennom Istanbuls underjordiske cisterner i filmen "From Russia with love", kan du ta en spasertur i "skogen" av hundrevis av marmorsøyler og nyte denne kjølige, underjordiske cisternen en varm sommerdag!

Dette imponerende cisterne-anlegget ble bygget under keiser Justitians tid, og tatt i bruk i år 532. Cisternen ble bygget for å dekke vannbehovet i det store palasset. 

Cisternen måler 140 x 70 meter og er et imponerende skue, med sine vakre høye søyler. Taket er støttet av 336 marmor-søyler, for det mest i Ionic eller korintisk stil, og hver søyle er ni meter lang. To av søylene innerst i cisternen hviler på skulpturer av Medusa's hode, og noen av de vakre søylene ble tatt fra andre historiske bygg og er altså adskillig eldre enn selve cisternen.

Cisternen ble glemt i århundrer, men ble oppdaget ved et uhell i 1545 av franskmannen Peter Gyllius. Mens han undersøkte bysantinske antikviteter i byen, la han merke til at folk i nabolaget ikke bare fikk tak i vann ved å senke bøtter gjennom hull i sine kjellere, men de fanget noen ganger også fisk på denne måten.

Yerebatan Cisternen er et av de mest betydningsfulle byzantinske byggverkene som er intakte i dag. Cisternen ble benyttet som vannreservoar helt opp til ca. 1920-tallet.
I dag er vannstanden holdt nede på ca. 2 meter, og det er bygget en gangbro som leder de besøkende helt innerst i cisternen.

Fra tid til annen arrangeres det også konserter her.

Fakta om Tyrkia-Istanbul:

Valuta: Tyrkisk Lira (TRY)

Nasjonaldag: 29. oktober

Tidsforskjell fra Norge: + 1 time

Hva skjer i Istanbul?

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.